Smakrika köttfärsbiffar som får puttra i en krämig ajvarsås. En underbar rätt med härliga smaker från Mellanöstern. Serveras med vermicellibulgur, som är ett spännade och gott alternativ om du är sugen på något annat än potatis, ris eller pasta.
Klart på: ca 45 min
Kafta i krämig ajvarsås med vermicellibulgur
4 port.
Ingredienser:
Kafta:
500 g köttfärs (jag hade nötfärs men går även bra med lamm)
0,5 tsk Sju kryddor
1 tsk paprikapulver
0,5 dl persilja, finhackad
1 schalottenlök (eller en liten gul lök)
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja och smör till stekning
Ajvarsås:
2 vitlöksklyftor
0,75 dl ajvar (jag hade mild)
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 tsk honung, flytande (valfritt)
1-2 krm cayennepeppar (valfritt)
Salt
Svartpeppar
Olja och smör till stekning
Vermicellibulgur:
3 dl bulgur (jag hade finkornig)
1 dl vermicelli
6,5 dl vatten
1 tsk salt
Neutral olja
Topping:
Persilja, finhackad
Gör så här:
- Börja med kaftan. Finhacka lök och persilja och blanda med resten av ingredienserna. Forma till 8 avlånga biffar. Hetta upp lite olja och smör i en traktörpanna och stek biffarna gyllenbruna, ca 3-4 min på varje sida. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
- Gör nu vermicellibulgur. Hetta upp olja i en kastrull och stek vermicellin gyllenbrun under omrörning (den får inte bli bränd). Blanda i bulgur och tillsätt vatten och salt. Låt koka upp under lock. Sänk sen värmen och låt sjuda i ca 10-15 min. Stäng därefter av värmen helt och låt vila under lock i ytterligare 5-10 min.
- Dags att göra ajvarsåsen. Finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp lite smör och olja i samma panna som du stekte biffarna. Fräs vitlöken i ca 30 sek. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare 1 min. Häll i grädde, ajvar, vatten, paprikapulver och ev. honung och cayennepeppar. Låt småputtra i ca 5 min och smaka av med salt och peppar.
- Lägg biffarna i såsen och blanda runt så de täcks av såsen. Servera med vermicellibulgur och strö över lite hackad persilja.