Grymt goda färska vietnamesiska vårrullar som serveras med en läcker jordnötssås och en sojasås med sting. Krispiga grönsaker, sötma från mango, hetta och umami från såserna- så gott!
Färska vårrullar med 2 dipsåser
4 port.
Ingredienser:
16 ark rispapper
100 g glasnudlar
250 g handskalade räkor, avrunna
0,5 kruka kruksallat
Ca 250 g rödkål
Ca 32 myntablad
0,5 kruka koriander
1 stor mango
¾ gurka
2 röda spetspaprikor
Het sojasås:
1 lime, juicen
2 msk honung
3 msk japansk soja
1 tsk chiliflakes (eller mer)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk sesamolja
2 tsk fisksås
2 tsk risvinäger
1 msk vatten
Jordnötssås:
0,5 dl jordnötssmör, krämig
1,5 msk risvinäger
2 msk japansk soja
2 msk honung
2 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
Gör så här:
- Börja med att göra såserna. Blanda alla ingredienserna i respektive skål och låt stå i kylen medan du fixar det andra.
- Tillaga glasnudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Låt rinna av.
- Låt räkorna rinna av. Skär gurka, mango och paprika i stavar och rödkålen och salladsbladen i strimlor (se till att grönsakerna har ungefär samma längd)
- Blötlägg ett rispapper i taget i ljummet vatten i ca 15 sek, tills det mjuknar, och lägg på en fuktig kökshandduk. Lägg på grönsaker, örter, nudlar och räkor strax under mitten på rispappret. Vik nedre kanten av rispappret över fyllningen och vik sen in kanterna. Rulla ihop till en rulle. Placera vårrullarna på ett fat och gärna med lite mellanrum så att de inte fastnar i varandra. Servera med dipsåserna.
Tips! Det är även gott att doppa vårrullarna i Srirachamajo!