Hot Cross Buns med choklad

Hot Cross Buns är påsktradition i flera engelsktalande länder, men passar även året runt. Det är kryddiga vetebullar som oftast innehåller torkad frukt och kan ätas med exempelvis smör och marmelad. I min version har jag blandat i chokladbitar istället för torkad frukt. Jag har dessutom gjort dessa precis lagom söta för att de ska kunna avnjutas som de är. Så fluffiga, goda och snygga!

Hot Cross Buns med choklad

Ingredienser:

25 g jäst

50 g smör

3 dl mjölk

9-10 dl vetemjöl, gärna Vetemjöl special

0,75 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk kanel

1 tsk kardeummma

100 g chokladknappar eller hackad choklad (jag hade mjölkchoklad)

 

Topping:

5 msk vetemjöl

1 msk vaniljsocker (valfritt)

4 msk vatten

2 tsk kakao

 

Till pensling (glaze):

2 msk mjölk, varm

2 msk socker

 

Gör så här:

  1. Smula jäst i en skål. Värm mjölk och smör till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker, kanel, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen väl, i ca 10 min, tills den blir smidig. Tillsätt chokladen och knåda in den väl. Lägg plastfolie över skålen och låt degen jäsa i ca 45 min.
  3. Ta upp degen på bakbord och rulla ut till en rulle. Skär rullen i 12 lika stora delar (jag vägde delarna). Rulla till jämna bullar och lägg på en bakpappersbeklädd plåt. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 45 min.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Gör nu toppingen. Blanda samman alla ingredienserna och lägg i en spritspåse med litet och slätt tyll. Ringla ett gallermönster över bullarna så att du får ett kors över varje bulle. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min.
  6. Gör nu glazen. Blanda varm mjölk och socker och rör runt tills sockret löst sig. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla med glazen medan de är varma.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *