Orange tofu

En vegetarisk variant av min Orange chicken där jag blandar i stekt tofu istället för kyckling. I såsen har jag färskpressad apelsinjuice och apelsinzest så att apelsinsmaken verkligen kommer fram. En jättegod gryta som är lite sötsyrlig och sådär lite ”sticky”.

Klart på: ca 30 min

Orange tofu

2-4 port.

Ingredienser:

400 g tofu, fast sort

1 msk japansk soja

2,5 msk majsstärkelse

Salt

Svartpeppar

Neutral olja till stekning

 

Sås:

2 dl apelsinjuice (gärna färskpressad, ca 2-3 apelsiner)

Zest från 1 apelsin

0,5 dl vatten

2 msk risvinäger

0,5 dl japansk soja

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 krm chiliflakes

1 msk färsk ingefära, hackad

1 msk socker

1 msk honung, flytande

1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

2 tsk sesamolja

Olja till stekning

 

Garnering:

Rostade sesamfrön

Salladslök, strimlad

 

Till servering:

Kokt ris

 

Gör så här:

  1. Torka tofun med hushållspapper medan du lätt trycker på den. Skär tofun i mindre kuber och lägg i en skål. Häll soja över tofun och blanda runt. Blanda ner majsstärkelse, salt och peppar och vänd runt tofun så att alla bitar täcks.
  2. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek tofun (gärna i 2 omgångar) i ca 8 min, tills alla sidor är gyllene och krispiga. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
  3. Gör nu såsen. Finhacka vitlök och ingefära. Riv apelsinzest och pressa apelsinerna (om har färskpressad juice).
  4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs vitlök och ingefära i ca 1 min. Tillsätt apelsinjuice, zest, vatten, risvinäger, soja, chiliflakes, socker, sesamolja och honung. Låt puttra ett par minuter. Blanda majsstärkelse med vatten och häll i såsen. Blanda runt och låt koka tills såsen tjocknar. Blanda till sist i tofun. Se till att alla bitar täcks av såsen och låt alltsammans puttra tills tofun blir varm. Servera med kokt ris och toppa med rostade sesamfrön och strimlad salladslök.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *