En somrig och riktigt saftig kaka med en härligt frasig crumble.
Jordgubbs- och rabarberkaka med crumble
Ingredienser:
1,5 dl socker
100 g smör, rumstempererat
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 d vetemjöl
1 dl mjölk
200 g rabarber
200 g jordgubbar
1 msk potatismjöl
Crumble:
50 g smör
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa ihop socker och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa pösigt.
- Blanda bakpulver, vetemjöl och salt i en behållare och blanda ner i smeten.
- Häll i mjölk och vispa till en fluffig smet. Ställ åt sidan.
- Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg dem i en skål. Strö över potatismjöl och blanda runt.
- Gör nu crumble. Lägg smör i små bitar, farinsocker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål och blanda samman med fingrarna till smulor.
- Häll nu smeten i en smord och bröad springform, ca 26 cm i diameter. Tryck ner jordgubbsblandningen lätt i smeten och fördela crumble ovanpå. Strö över lite pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 45 min (testa med provsticka). Låt svalna en stund innan du tar bort kanten på springformen. Serveras med vaniljsås, vaniljvisp, glass eller bara som den som den är.