Jordgubbs- och rabarberkaka med crumble

En somrig och riktigt saftig kaka med en härligt frasig crumble.

Jordgubbs- och rabarberkaka med crumble

Ingredienser:

1,5 dl socker

100 g smör, rumstempererat

2 ägg

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

4 d vetemjöl

1 dl mjölk

200 g rabarber

200 g jordgubbar

1 msk potatismjöl

 

Crumble:

50 g smör

0,5 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

 

Garnering:

Pärlsocker

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ihop socker och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa pösigt.
  3. Blanda bakpulver, vetemjöl och salt i en behållare och blanda ner i smeten.
  4. Häll i mjölk och vispa till en fluffig smet. Ställ åt sidan.
  5. Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg dem i en skål. Strö över potatismjöl och blanda runt.
  6. Gör nu crumble. Lägg smör i små bitar, farinsocker, vaniljsocker och vetemjöl i en skål och blanda samman med fingrarna till smulor.
  7. Häll nu smeten i en smord och bröad springform, ca 26 cm i diameter. Tryck ner jordgubbsblandningen lätt i smeten och fördela crumble ovanpå. Strö över lite pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 45 min (testa med provsticka). Låt svalna en stund innan du tar bort kanten på springformen. Serveras med vaniljsås, vaniljvisp, glass eller bara som den som den är.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *