En krämig och smakrik gryta med fläskfilé och champinjoner.
Fläskfilégryta med champinjoner
4 port.
Ingredienser:
500 g fläskfilé
300 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek (valfritt)
1 msk soja
1 dl vitt vin
1 msk honung, flytande
Salt
Svartpeppar
Smör och olja till stekning
Till servering:
Ugnsrostade rotfrukter
Hackad persilja
Gör så här:
- Putsa bort senor och hinnor från fläskfilén och skär i skivor. Skär champinjoner i kvartar. Finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp olja och smör i en stekpanna/gryta och tillsätt köttet. Salta och peppra och stek köttet tills det får en fin färg. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
- Stek champinjonerna på hög värme i ca 3 min. Tillsätt lite smör och olja och låt hettas upp. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills löken blir glansig. Rör i tomatpuré och stek i ca 2 min. Blanda i det stekta köttet. Tillsätt vin och rör om.
- Häll i grädde, vatten, sambal oelek, soja och honung och låt puttra i ca 7 min. Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i grytan. Låt koka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med lite hackad persilja och servera tillsammans med ugnsrostade rotfrukter.