Kycklinggratäng

En krämig, smakrik och lyxig kycklinggratäng med champinjoner och paprika. Toppas med parmesan och kvisttomater innan den åker in ugnen. Serveras med kokt ris eller pasta.

Kycklinggratäng

4 port.

Ingredienser:

700 g kycklingbröstfilé

1 paprika, valfri färg

150 g champinjoner

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

3 dl grädde

3 dl mjölk

2 tsk grönsaksfond

1 msk sambal oelek

0,5 kruka basilika

1 msk honung, flytande

1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Ca 300 g små tomater på kvist

1-2 dl parmesan, riven

Salt

Svartpeppar

Olja och smör till stekning

 

Till servering:

Kokt ris eller pasta

 

Gör så här:

  1. Skär 3 snittar på ena sidan av varje kycklingfilé. Skiva champinjoner och skär paprika i större tärningar. Finhacka lök och vitlök.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek kycklingfiléerna ca 5 min på varje sida. Ös båda sidorna flera gånger under stekningen. Lägg sen över filéerna i en ugnsfast form. Lägg åt sidan.
  4. Tillsätt lite mer matfett i stekpannan och fräs lök och vitlök tills löken mjuk. Tillsätt champinjoner och stek tills de blir mjuka. Blanda i paprika och stek i någon minut till
  5. Häll i grädde, mjölk, fond, sambal oelek och honung och låt småkoka i 5-7 min.
  6. Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i pannan. Låt koka tills såsen blir lite tjockare. Riv ner basilikabladen med fingrarna direkt i såsen och blanda runt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll såsen över kycklingen och strö över riven parmesan. Toppa med tomaterna och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min, tills osten får fin färg och tomaterna börjar bli mjuka och lite skrynkliga. Garnera gärna med några basilikablad. Servera med kokt ris eller pasta.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *