En krämig, smakrik och lyxig kycklinggratäng med champinjoner och paprika. Toppas med parmesan och kvisttomater innan den åker in ugnen. Serveras med kokt ris eller pasta.
Kycklinggratäng
4 port.
Ingredienser:
700 g kycklingbröstfilé
1 paprika, valfri färg
150 g champinjoner
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 tsk grönsaksfond
1 msk sambal oelek
0,5 kruka basilika
1 msk honung, flytande
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Ca 300 g små tomater på kvist
1-2 dl parmesan, riven
Salt
Svartpeppar
Olja och smör till stekning
Till servering:
Kokt ris eller pasta
Gör så här:
- Skär 3 snittar på ena sidan av varje kycklingfilé. Skiva champinjoner och skär paprika i större tärningar. Finhacka lök och vitlök.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek kycklingfiléerna ca 5 min på varje sida. Ös båda sidorna flera gånger under stekningen. Lägg sen över filéerna i en ugnsfast form. Lägg åt sidan.
- Tillsätt lite mer matfett i stekpannan och fräs lök och vitlök tills löken mjuk. Tillsätt champinjoner och stek tills de blir mjuka. Blanda i paprika och stek i någon minut till
- Häll i grädde, mjölk, fond, sambal oelek och honung och låt småkoka i 5-7 min.
- Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i pannan. Låt koka tills såsen blir lite tjockare. Riv ner basilikabladen med fingrarna direkt i såsen och blanda runt. Smaka av med salt och peppar.
- Häll såsen över kycklingen och strö över riven parmesan. Toppa med tomaterna och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min, tills osten får fin färg och tomaterna börjar bli mjuka och lite skrynkliga. Garnera gärna med några basilikablad. Servera med kokt ris eller pasta.