Donuts med karamellglasyr

Helt underbara donuts med en ljuvlig karamellglasyr som smälter i munnen.

Donuts med karamellglasyr

Ca 20-25 st.

Ingredienser:

2,5 dl (37 grader)

35 g jäst

1 dl socker

1 tsk vaniljextrakt eller 2 msk vaniljsocker

2 ägg

100 g smör, rumstempererat

1 krm muskotnöt, malen (valfritt)

1 tsk salt

10-11 dl vetemjöl

1l rapsolja till fritering

 

Karamellglasyr:

50 g smör

1 dl farinsocker

0,75 dl vispgrädde

2,5 dl florsocker

1 tsk vaniljextrakt

En eller två nypor havssalt

 

Socker att vända Donut holes i

 

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken (37 grader). Rör om tills jästen löses upp.
  2. Blanda i resten av ingredienserna men hälften av vetemjölet. Rör ihop till en slät smet och tillsätt resten av mjölet lite i taget. Knåda degen i några minuter, täck över med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (1,5-2 timmar).
  3. Kavla ut degen på mjölat bord så den blir ca 1,5 cm tjock och stansa ut rundlar med hjälp av en utstickare eller glas som är ca 9 cm i diameter. Ta sedan ur ett ca 3 cm stort hål i mitten av varje rundel. Ta vara på degen som du får över när du stansar ut mittenhålet i varje rundel. Dessa kan du också fritera och göra Donut holes av.
  4. Placera donutsen på bakplåtspapper och täck över med duk så de får jäsa lite till under tiden du hettar upp oljan. (De kommer att se lite ojämna ut men detta kommer att rätta till sig lite både efter jäsning och fritering).
  5. Häll oljan i en kastrull och värm till 180 grader. Fritera ca 3 donuts i taget i ca 1 min på varje sida. Ta upp dem försiktigt med hålslev. Låt först rinna av på hushållspapper och placera sen över ett galler så att de får svalna lite. Fritera de små bollarna sist för sig. (Om du vill vända dem i socker är det bra att göra detta medan de är lite varma, då fäster sockret bättre.)
  6. Gör nu glasyren. Koka upp smör och farinsocker i en kastrull under medelvärme och rör om tills farinsockret löses upp. Rör i grädde och koka snabbt upp. Häll över i en skål och vispa i florsocker, vaniljextrakt och salt. Vispa tills glasyren blir slät och fin.
  7. Lägg bakplåtspapper under gallret där donutsen nu ligger. Doppa ovansidan på donutsen i glasyren och lägg på gallret igen. Låt glasyren få stelna, detta tar ca 15 min.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *