Saftiga och fluffiga prioger från Mellanöstern med en fyllning av spenat, lök och pinjenötter. Med bland annat citronsaft, sumak och Sju kryddor i fyllningen så får dessa piroger en syrlig och väldigt rik smak. Passar perfekt till mezen, som mellanmål eller buffén. Hur gott som helst!
Fatayer
Ca 16-20 piroger
Ingredienser:
Deg:
Ca 6 dl vetemjöl
1,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 dl mjölk, 37 grader
2 msk olivolja
Fyllning:
500 g spenat, fryst
1 bananschalottenlök
1 msk sumak
1 citron, saften
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1-2 krm Sju kryddor (efter smak och tycke)
1 tsk salt
Ca 40 g pinjenötter
Pensling:
1 ägg, uppvispat
Svarta sesamfrön
Gör så här:
- Ta ut spenaten ur frysen och låt den tina i en sil.
- Gör nu degen. Blanda torrjäst vetemjöl, socker och salt i en bunke och låt stå i ca 10 min. Värm mjölken till 37 grader och häll över den torra jästblandningen. Häll i olivolja och knåda till en slät deg, ca 10-15 min. Täck över med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme.
- Gör spenatfyllningen under tiden som degen jäser. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de får en fin färg. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten. Finhacka löken och blanda i spenaten (som fortfarande ligger i silen) tillsammans med resten av ingredienserna. Låt rinna av medan du gör det andra.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca 3-5 mm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas (diametern på mitt glas var ca 10 cm och jag fick ut ca 16 rundlar). Klicka ut fyllning i mitten av varje rundel och vik upp kanterna till triangelformade piroger (se bild). Tänk på att nypa ihop kanterna ordentligt så att pirogerna inte öppnar sig under gräddningen. (Om du får mycket deg över vid utstansningen går det bra att kavla ut igen och trycka ut fler rundlar). Lägg över pirogerna på bakpappersbeklädd plåt och pensla dem med uppvispat ägg. Strö över lite svarta sesamfrön och grädda i mitten av ugnen ca 15 min, tills pirogerna får en fin färg.