En matig, fyllig och underbart god vegetarisk thaisoppa med nudlar, tofu och svamp.
Thaisoppa med nudlar, tofu och shiitakesvamp
4 port.
Ingredienser:
100 g glasnudlar (eller valfri sort)
270 g tofu (jag hade marinerad)
150 g Shiitakesvamp (eller annan valfri sort)
65 g babyspenat
1 burk kokosgrädde (400 ml)
4-5 vitlöksklyftor
1 chili (jag hade mild)
2 cm ingefära, färsk
1 stjälk citrongräs
3 grönsaksbuljongtärningar
2 msk röd currypasta
2 tsk currypulver
1 liter vatten
2 msk japansk soja
1 msk fisksås
2 msk honung, flytande
1 lime, saften
Neutral olja till stekning
Garnering:
Korianderblad
Salladslök, strimlad
Chili, strimlad (valfritt)
Lime, i klyftor eller skivor
Gör så här:
- Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Skölj med kallt vatten i durkslag och låt rinna av.
- Finhacka vitlök och chili. Riv eller finhacka ingefäran. Skär citrongrässtjälken i 3 delar och krossa delarna genom att slå på dem med köttklubba eller mortelstöt.
- Hetta upp olja i en gryta och fräs vitlöken i 30 sek. Tillsätt chili, citrongräs och ingefära och stek i ca 2 min. Blanda i röd currypasta och currypulver och fräs i någon minut till.
- Tillsätt vatten, kokosgrädde, soja, fisksås, honung och buljongtärningar och låt koka på medelvärme i ca 10 min.
- Pressa i limesaft. Tillsätt svamp och spenat och låt koka ca 2 min.
- Lägg nudlar och tofu i djupa tallrikar/skålar. Häll soppa över och fördela svamp och spenat i tallrikarna. Toppa med färsk koriander, strimlad salladslök, limeklyftor och ev. strimlad chili.