Saftiga kycklingspett som får marineras länge i en yoghurtmarinad med smak från Mellanöstern. Jag serverade kycklingspetten med tabbouleh, turkisk yoghurt och ugnsrostad potatis. Tips på andra tillbehör som passar utmärkt är kokt ris, pommes frites och hummus.
Shish tauok (Kycklingspett)
4 port.
Ingredienser:
Ca 700 g kycklingbröstfilé
1 röd lök
1 zucchini
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
0,5 citron, saften
3 msk olivolja
5-6 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk tomatpuré
1 msk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk kryddpeppar, malen
0,5 tsk koriander, torkad
0,5 tsk oregano
1 tsk salt
Svartpeppar
Tips till servering:
Tabbouleh (se recept HÄR )
Ugnsrostad potatis
Turkisk yoghurt
Gör så här:
- Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.
- Skär kycklingen i kuber (ca 3×3 cm) och blanda ner i marinaden. Täck över med plastfolie och låt stå och marinera i kylen i minst 5 timmar (men gärna över natten).
- Skär löken i klyftor och zucchinin i halvmånar. Trä upp kycklingen på spett tillsammans med lök och zucchini. (Ta vara på resterande marinad för att pensla spetten under grillningen.)
- Om grillar med utegrill: Grilla spetten ca 7 min på varje sida.
Om grillar med vanlig ugn: Sätt ugnen på grillfunktion 250 grader och grilla på en ugnsplåt i ca 30 min. Vänd på spetten efter halva tiden. Glöm inte att pensla över med resterande marinad.