Libanesiska ostrullar (Rakakat Jibneh)

Krispiga ostrullar gjorda på filodeg och fyllda med bland annat mozzarella och fetaost. Passar perfekt till Mezebordet, buffén eller soppan.

Libanesiska ostrullar (Rakakat Jibneh)

4 port.(16-22 rullar)

Ingredienser:

250 g filodeg

150 g fetaost

300 g mozzarella, gärna fast/torr sort

0,5 dl gräslök, hackad (går även bra med persilja)

1 tsk mynta, torkad

1 tsk paprikapulver

Svartpeppar

Ev. salt

1 msk vetemjöl + 1 msk vatten

 

Till pensling:

1 ägg

Sesamfrön

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mosa fetaosten i en skål med gaffel. Riv mozzarellaosten och häll ner i skålen. Blanda i gräslök, mynta, paprikapulver, svartpeppar och ev.salt (smaka av, fetaosten kan vara salt).
  3. Blanda vetemjöl och vatten. Denna blandning fungerar som ett ”klister” för att fästa filodegens kanter med.
  4. Lägg 2-3 filodegsark på varandra och pensla lite smält smör mellan varje ark. Klipp arken i rektanglar (jag klippte ut 4 rektanglar per ark). Täck över resterande filodegsark med fuktig handduk så att de inte torkar och går sönder.
  5. Lägg en klick ostblandning på varje ark och vik in kanterna (se bild på hur jag gjorde, men du kan givetvis rulla dem på andra sätt också). Pensla lite ”mjölklister” på kanterna och rulla ihop till en cigarrformad rulle.  Lägg rullarna på en bakpappersbeklädd plåt med skarven nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö lite sesamfrön över rullarna. Baka i mitten av ugnen i ca 15 min.

Tips! Arbeta snabbt med filodegen så att den inte torkar. Risken är då att det bildas sprickor i degen när de rullas så att osten flyter ut när de bakas i ugnen. Även för mycket ostfyllning i varje rulle kan göra att osten flyter ut under bakningen.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *