En riktigt lyxig och festlig fiskrätt med pocherat ägg, nötigt brynt smör och krispig och syrlig gurksallad.
Torskrygg med pocherat ägg, brynt smör och gurksallad
4 port.
Ingredienser:
600 g torskrygg, 4 bitar (tina om fryst)
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
Pocherat ägg:
4 ägg
1,5 l vatten
1 msk 12 % ättika
2 tsk salt
Gurksallad:
1 gurka
100 g rädisor
1 salladslök
0,5 citron, saft och zest
Salt
Svartpeppar
0,5 kruka dill
1 tsk honung
Olivolja
Brynt smör:
150 g smör
Till servering:
Potatismos
Bellaverde, ångade
Dill, några kvistar
Citron, klyftor
Gör så här:
Torskrygg:
- Tina torsken om den är fryst. Krydda runtom med salt och peppar.
- Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna och stek torskbitarna i ca 3 min per sida.
Brynt smör:
- Smält smöret i en kastrull på hög värme. Vispa runt tills smöret får en gyllenbrun färg och en nötig lukt.
Pocherat ägg:
- Koka upp vatten i en vid kastrull, sänk sen ner värmen och låt vattnet sjuda. Häll i ättika och salt.
- Knäck äggen i varsin kopp. Gör en virvel i vattnet med en slev och släpp sakta ner ett ägg i taget i vattnet. Om ägget inte håller ihop så kan du fösa ihop det med en hålslev. Låt sjuda i 3-4 min och ta sen upp ägget med hålsleven.
Gurksallad:
- Hyvla gurkan tunt på längden med mandolin (går även bra med osthyvel). Skär rädisor i tunna skivor. Riv citronzest och grovhacka dill. Finstrimla salladslök.
- Blanda gurka, rädisor, salladslök, zest och dill i en skål. Pressa över citronsaft. Ringla över honung och olivolja. Smaka av med salt och peppar.