Torskrygg med pocherat ägg, brynt smör och gurksallad

En riktigt lyxig och festlig fiskrätt med pocherat ägg, nötigt brynt smör och krispig och syrlig gurksallad.

Torskrygg med pocherat ägg, brynt smör och gurksallad

4 port.

Ingredienser:

600 g torskrygg, 4 bitar (tina om fryst)

Salt

Peppar

Smör och olja till stekning

 

Pocherat ägg:

4 ägg

1,5 l vatten

1 msk 12 % ättika

2 tsk salt

 

Gurksallad:

1 gurka

100 g rädisor

1 salladslök

0,5 citron, saft och zest

Salt

Svartpeppar

0,5 kruka dill

1 tsk honung

Olivolja

 

Brynt smör:

150 g smör

 

Till servering:

Potatismos

Bellaverde, ångade

Dill, några kvistar

Citron, klyftor

 

Gör så här:

Torskrygg:

  1. Tina torsken om den är fryst. Krydda runtom med salt och peppar.
  2. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna och stek torskbitarna i ca 3 min per sida.

Brynt smör:

  1. Smält smöret i en kastrull på hög värme. Vispa runt tills smöret får en gyllenbrun färg och en nötig lukt.

Pocherat ägg:

  1. Koka upp vatten i en vid kastrull, sänk sen ner värmen och låt vattnet sjuda. Häll i ättika och salt.
  2. Knäck äggen i varsin kopp. Gör en virvel i vattnet med en slev och släpp sakta ner ett ägg i taget i vattnet. Om ägget inte håller ihop så kan du fösa ihop det med en hålslev. Låt sjuda i 3-4 min och ta sen upp ägget med hålsleven.

Gurksallad:

  1. Hyvla gurkan tunt på längden med mandolin (går även bra med osthyvel). Skär rädisor i tunna skivor. Riv citronzest och grovhacka dill. Finstrimla salladslök.
  2. Blanda gurka, rädisor, salladslök, zest och dill i en skål. Pressa över citronsaft. Ringla över honung och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *