En krämig, ostig och smakrik gratinerad pasta med chorizo.
Gratinerad chorizopasta
4 port.
Ingredienser:
400 g pasta (jag hade Rigatoni)
400 g chorizo
1 gul lök, liten
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
0,5 dl grädde
Ca 2 dl pastavatten
1-2 msk sambal oelek (beroende på hur starkt du vill ha det)
0,5 kruka basilika
0,5 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 msk honung, flytande (valfritt)
2 mozzarellaostar i lag (á 125 g)
30 g parmesan, riven
Salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Gör så här:
- Koka pastan enligt förpackningens anvisningar (ha rikligt med salt i vattnet).
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Finhacka lök och vitlök. Skär chorizon i skivor. Riv mozzarella och parmesan.
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken mjuk. Blanda i chorizo och stek tills den börjar få färg. Tillsätt vitlök, tomatpuré, sambal oelek, paprikapulver och chilipulver och stek i ca 1-2 min.
- Häll i tomater, pastavatten, grädde och honung och låt puttra i ca 8 min. Dela på basilikabladen med händerna och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av pastan och blanda ner i såsen. Rör om ordentligt så att pastan täcks av såsen. Häll sen över pastan i en ugnssäker form och toppa med mozzarella och parmesan. Gratinera i ugn i ca 10-15 min, tills osten smälter och börjar få fin färg.