Överraska någon du tycker om med denna saftiga och så söta sockerkaka med ett gömt hjärta inuti.
Alla Hjärtans Dag-sockerkaka
Ingredienser:
Chokladsmet:
1,5 dl socker
75 g smör, rumstempererat
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 d vetemjöl
3-4 msk kakao
1 dl mjölk
Sockerkakssmet:
1,5 dl socker
75 g smör, rumstempererat
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 d vetemjöl
1 dl mjölk
Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk vatten
1 krm citronsaft (alt. ättika)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Börja med chokladsmeten. Vispa ihop socker och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa pösigt.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en behållare och vispa ner i smeten.
- Häll i mjölk och vispa till en fluffig smet. Bred ut smeten jämnt på en bakpappersbeklädd ugnsplåt (ca 25×30 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna och stansa sen ut hjärtan av chockladsockerkakan (storleken på min hjärtformade kakstansare var ca 7 cm diagonalt). Jag stansade ut 12 hjärtan. Lägg åt sidan
- Gör nu den vita sockerkakssmeten. Vispa ihop socker och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa pösigt. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en behållare och vispa ner i smeten. Häll i mjölk och vispa till en fluffig smet.
- Häll lite smet (ca 1 cm) i botten av en smord och bröad långform (storleken på min var ca 28×10 cm). Rada sen upp alla chokladhjärtan efter varandra i smeten, upp och nedvända (tryck ner dem lite lätt i smeten bara). Häll sen över resten av smeten runtom och ovanpå alla hjärtan. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 30 min (använd provsticka). Låt kakan svalna ca 5-10 i formen och stjälp sen upp den på ett fat. Låt den svalna helt.
- Gör nu glasyren. Blanda alla ingredienserna i en skål och ringla över kakan. Dekorera till exempel med jordgubbar (skurna som hjärtan) och citronmeliss.