Järpar som blir underbart möra av bikarbonat och kolsyrat vatten och som smakar gudomligt gott. Serveras med en ljuvlig och krämig ajvarsås, samt bröd och grönsaker. Galet gott!
Cevapcici med ajvarsås
4 port.
Ingredienser:
500 g köttfärs, gärna med hög fetthalt (jag hade högrevsfärs)
0,5 tsk bikarbonat
0,5 dl kolsyrat vatten
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 msk persilja, hackad
1 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Ajvarsås:
1,5 dl ajvar
1 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
Salt
svartpeppar
Tillbehör:
Somun/Pitabröd
Gul lök, skivad
Sallad, strimlad
Tomater, skivade/klyftade
Gör så här:
- Blanda bikarbonat med kolsyrat vatten och rör om tills bikarbonaten lösts upp.
- Finhacka lök och persilja. Blanda köttfärs, lök, vitlök, persilja, bikarbonatblandningen, sambal oelek, paprikapulver, salt och peppar i en bunke och ställ i kylen i minst 2 tim, men gärna i 12-24 tim.
- Häll några droppar olivolja i händerna och forma färsen till avlånga köttbullar (jag gjorde 10 köttbullar).
- Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 8 min runtom.
Ajvarsås:
- Blanda alla ingredienserna i en skål och låt stå en stund i kylen innan servering.
Servera cevapcici i bröd med grönsaker och ajvarsås.
Tips! Även ugnstekt potatis passar utmärkt till denna rätt.