Cevapcici med ajvarsås

Järpar som blir underbart möra av bikarbonat och kolsyrat vatten och som smakar gudomligt gott. Serveras med en ljuvlig och krämig ajvarsås, samt bröd och grönsaker. Galet gott!

Cevapcici med ajvarsås

4 port.

Ingredienser:

500 g köttfärs, gärna med hög fetthalt (jag hade högrevsfärs)

0,5 tsk bikarbonat

0,5 dl kolsyrat vatten

0,5 gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk sambal oelek

1 tsk paprikapulver

2 msk persilja, hackad

1 tsk salt

Svartpeppar

Olja till stekning

 

Ajvarsås:

1,5 dl ajvar

1 dl grekisk yoghurt

0,5 dl majonnäs

1 msk tomatpuré

Salt

svartpeppar

 

Tillbehör:

Somun/Pitabröd

Gul lök, skivad

Sallad, strimlad

Tomater, skivade/klyftade

 

Gör så här:

  1. Blanda bikarbonat med kolsyrat vatten och rör om tills bikarbonaten lösts upp.
  2. Finhacka lök och persilja. Blanda köttfärs, lök, vitlök, persilja, bikarbonatblandningen, sambal oelek, paprikapulver, salt och peppar i en bunke och ställ i kylen i minst 2 tim, men gärna i 12-24 tim.
  3. Häll några droppar olivolja i händerna och forma färsen till avlånga köttbullar (jag gjorde 10 köttbullar).
  4. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 8 min runtom.

Ajvarsås:

  1. Blanda alla ingredienserna i en skål och låt stå en stund i kylen innan servering.

Servera cevapcici i bröd med grönsaker och ajvarsås.

 

Tips! Även ugnstekt potatis passar utmärkt till denna rätt.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *