En krämig gryta med biff och champinjoner. Passar utmärkt till både vardag och fest.
Klart på: ca 25-30 min
Biffgryta med champinjoner
4 port.
Ingredienser:
600 g biff (jag hade ryggbiff)
250 g champinjoner (jag hade kastanjechampinjoner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk honung, flytande
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Till servering:
Potatismos
Rårörda lingon
Garnering:
Persilja, hackad
Gör så här:
- Skär biffen tvärs över fibrerna (inte längs med fibrerna) i tunna skivor. Skiva champinjonerna och finhacka löken.
- Hetta upp en stekpanna ordentligt med lite olja i. Stek köttet, lite i taget, hastigt på båda sidor (om du har för mycket kött i stekpannan är risken att temperaturen sjunker och köttet börjar koka). Salta lätt medan du steker. Ta upp köttet på ett fat och ställ åt sidan.
- Hetta upp lite mer olja i stekpannan och fräs löken mjuk. Pressa i vitlök, tillsätt tomatpuré och stek i 1-2 minuter.
- Tillsätt champinjoner och stek i några minuter, tills champinjonerna blir mjuka. Häll i grädde, soja, honung och låt småkoka i ca 5 min.
- Lös upp majsstärkelse i vatten och rör ner i grytan Låt koka tills såsen börjar tjockna. Blanda i köttet och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med potatismos och rårörda lingon. Strö över lite hackad persilja.