Tomatbräserade kycklingben med vermicelliris

En mustig och smakrik kycklinggryta med smak från Mellanöstern. Serveras med fluffigt ris med vermicelli.

Tomatbräserade kycklingben med vermicelliris

4 port.

Ingredienser:

1,5 kg kycklingben

400 g krossade tomater

1 chili (jag hade mild)

1 paprika (jag hade gul)

4 vitlöksklyftor, pressad

2,5 dl vatten

1 msk paprikapulver

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk koriander, malen

1 tsk chilipulver

0,5 tsk kryddpeppar (valfritt)

0,5 citron, saften

2 tsk honung

Salt (ca 1,5 tsk)

Svartpeppar

Olja till stekning

 

Vermicelliris:

1 dl vermicelli

3 dl basmatiris

6,5 dl vatten

1 tsk salt

1 msk olja

1 msk smör

 

Gör så här:

  1. Finhacka vitlök och strimla paprika.
  2. Hetta upp olja i en gryta. Bryn kycklingbenen och salta. Pressa över vitlök. Tillsätt hackad chili, paprikapulver, gurkmeja, koriander, chilipulver och ev. kryddpeppar och stek i ett par minuter.
  3. Tillsätt tomater och vatten och låt koka på medelvärme under lock i ca 20 min.
  4. Tillsätt paprika, honung och citronsaft och låt koka ytterligare några minuter. Smaka ev. av med salt och peppar.

 Vermicelliris:

  1. Skölj riset ordentligt tills vattnet inte längre är grumligt. Låt rinna av i en sil.
  2. Hetta upp smör och olja i en kastrull. Stek vermicellin tills den blir gyllenbrun (får inte brännas vid- håll koll och rör om hela tiden).
  3. Tillsätt riset och stek tills det blir lite genomskinligt.
  4. Häll i vatten och salt och rör runt. Koka upp under lock och sänk sen värmen till låg temperatur. Låt småputtra i ca 10 min. Stäng sen av värmen och låt riset stå och ånga (under lock) i ca 5 min.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *