En mustig och smakrik kycklinggryta med smak från Mellanöstern. Serveras med fluffigt ris med vermicelli.
Tomatbräserade kycklingben med vermicelliris
4 port.
Ingredienser:
1,5 kg kycklingben
400 g krossade tomater
1 chili (jag hade mild)
1 paprika (jag hade gul)
4 vitlöksklyftor, pressad
2,5 dl vatten
1 msk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk koriander, malen
1 tsk chilipulver
0,5 tsk kryddpeppar (valfritt)
0,5 citron, saften
2 tsk honung
Salt (ca 1,5 tsk)
Svartpeppar
Olja till stekning
Vermicelliris:
1 dl vermicelli
3 dl basmatiris
6,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk smör
Gör så här:
- Finhacka vitlök och strimla paprika.
- Hetta upp olja i en gryta. Bryn kycklingbenen och salta. Pressa över vitlök. Tillsätt hackad chili, paprikapulver, gurkmeja, koriander, chilipulver och ev. kryddpeppar och stek i ett par minuter.
- Tillsätt tomater och vatten och låt koka på medelvärme under lock i ca 20 min.
- Tillsätt paprika, honung och citronsaft och låt koka ytterligare några minuter. Smaka ev. av med salt och peppar.
Vermicelliris:
- Skölj riset ordentligt tills vattnet inte längre är grumligt. Låt rinna av i en sil.
- Hetta upp smör och olja i en kastrull. Stek vermicellin tills den blir gyllenbrun (får inte brännas vid- håll koll och rör om hela tiden).
- Tillsätt riset och stek tills det blir lite genomskinligt.
- Häll i vatten och salt och rör runt. Koka upp under lock och sänk sen värmen till låg temperatur. Låt småputtra i ca 10 min. Stäng sen av värmen och låt riset stå och ånga (under lock) i ca 5 min.
’