En riktigt lyxig middag med saftig ryggbiff, potatisrosor med parmesan och en ljuvligt god sås med pepparsmak.
Ryggbiff med parmesanpotatis och pepparsås
4 port.
Ingredienser:
Ryggbiff:
4 skivor ryggbiff (à 150 g)
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Smör till stekning
Parmesanpotatis:
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
30 g smör, smält
30 g parmesan, riven
Salt
Svartpeppar
0,5-1 tsk timjan, torkad
Pepparsås:
1 schalottenlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk tomatpuré
1 msk kalvfond
Svartpeppar
1 tsk soja
1 msk svart vinbärsgelé
2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
Smör till stekning
Till servering:
Kokt/ångat broccoli
Gör så här:
Parmesanpotatis:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala och skär potatisen i tunna skivor (gärna med mandolin) och lägg i en skål.
- Häll riven parmesan och smält smör över potatisen. Pressa i vitlöksklyftan. Krydda med salt och peppar och blanda runt.
- Smörj 8 muffinsformar (muffinsplåt) med smör. Lägg potatisskivorna omlott i muffinsformarna så att du formar en ros. Strö lite timjan över varje ros. Baka strax under mitten av ugnen i ca 40-45 min.
Pepparsås:
- Finhacka schalottenlök. Smält smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt tomatpuré och stek någon minut.
- Häll i grädde, mjölk, kalvfond och soja och låt koka ca 5 min. Blanda i svart vinbärsgelé och låt koka ett par minuter.
- Lös upp majsstärkelse i vatten och vispa ner i såsen. Låt koka tills såsen blir tjock. Dra flera varv med pepparkvarnen, det ska vara mycket smak av peppar i den här såsen.
Ryggbiff:
- Ta fram köttet ca 30 min innan det ska tillagas så att det blir rumsvarmt.
- Salta köttet. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i köttbitarna och bryn dem på båda sidorna. Lägg en rejäl klick med smör i pannan och ös köttet med smöret medan du steker. Stek köttskivorna ca 2-3 min per sida. Om du vill ha köttet lätt rött inuti ska innertemperaturen vara ca 60 grader, för rosa (lätt genomstekt) ca 65 grader och välstekt ca 70 grader.