Ryggbiff med parmesanpotatis och pepparsås

En riktigt lyxig middag med saftig ryggbiff, potatisrosor med parmesan och en ljuvligt god sås med pepparsmak.

Ryggbiff med parmesanpotatis och pepparsås

4 port.

Ingredienser:

Ryggbiff:

4 skivor ryggbiff (à 150 g)

Salt

Svartpeppar

Olja till stekning

Smör till stekning

 

Parmesanpotatis:

1 kg potatis

1 vitlöksklyfta

30 g smör, smält

30 g parmesan, riven

Salt

Svartpeppar

0,5-1 tsk timjan, torkad

 

Pepparsås:

1 schalottenlök

2 dl grädde

1 dl mjölk

2 tsk tomatpuré

1 msk kalvfond

Svartpeppar

1 tsk soja

1 msk svart vinbärsgelé

2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten

Smör till stekning

 

Till servering:

Kokt/ångat broccoli

 

Gör så här:

Parmesanpotatis:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor (gärna med mandolin) och lägg i en skål.
  3. Häll riven parmesan och smält smör över potatisen. Pressa i vitlöksklyftan. Krydda med salt och peppar och blanda runt.
  4. Smörj 8 muffinsformar (muffinsplåt) med smör. Lägg potatisskivorna omlott i muffinsformarna så att du formar en ros. Strö lite timjan över varje ros. Baka strax under mitten av ugnen i ca 40-45 min.

Pepparsås:

  1. Finhacka schalottenlök. Smält smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt tomatpuré och stek någon minut.
  2. Häll i grädde, mjölk, kalvfond och soja och låt koka ca 5 min. Blanda i svart vinbärsgelé och låt koka ett par minuter.
  3. Lös upp majsstärkelse i vatten och vispa ner i såsen. Låt koka tills såsen blir tjock. Dra flera varv med pepparkvarnen, det ska vara mycket smak av peppar i den här såsen.

Ryggbiff:

  1. Ta fram köttet ca 30 min innan det ska tillagas så att det blir rumsvarmt.
  2. Salta köttet. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i köttbitarna och bryn dem på båda sidorna. Lägg en rejäl klick med smör i pannan och ös köttet med smöret medan du steker. Stek köttskivorna ca 2-3 min per sida. Om du vill ha köttet lätt rött inuti ska innertemperaturen vara ca 60 grader, för rosa (lätt genomstekt) ca 65 grader och välstekt ca 70 grader.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *