Friterade calamares är något som påminner om en härlig solsemester i Grekland. Dessa calamares är knapriga på ytan och är grymt goda tillsammans med den ljuvliga marinarasåsen. Bläckfiskringarna får ligga i citronsaft så att de blir möra och fina innan de tillagas. Perfekt som förrätt för fyra personer eller som huvudrätt för ca två personer.
Friterade calamares med marinarasås
ca 4 port.
Ingredienser:
500 g bläckfiskringar
0,5 citron, saften
3 dl vetemjöl
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5 dl mjölk
Ca 8 liter olja
Marinarasås:
400 g finkrossade tomater
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 krm chiliflakes (eller mer)
2 tsk honung, flytande
Salt
svartpeppar
Till servering:
Några citronklyftor
Hackad persilja
Gör så här:
- Tina bläckfiskringarna om de är frysta. Pressa citronen över bläckfisken och blanda runt. Låt marinera ca 30 min.
- Gör nu marinarasåsen. Finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs vitlöken i ca 30 sek. Tillsätt tomater, chiliflakes och honung och låt koka på låg värme medan du gör det andra (ca 30 min). Smaka av med salt och peppar.
- Gör nu paneringen till bläckfisken. Blanda vetemjöl med cayennepeppar, paprikapulver och salt i en skål. Häll sen hälften av blandningen i en annan skål (du ska alltså ha två skålar med samma innehåll). Häll mjölk i en tredje skål.
- Häll av vätskan från bläckfiskringarna. Ta upp en bläckfiskring i taget. Doppa den först i mjölblandningen och skaka den lätt så att överflödigt mjöl faller av. Doppa den sen i mjölken och till sist i den andra skålen med mjölblandningen. Låt bläckfiskringarna ligga och torka på en skärbräda i ca 10 min.
- Hetta upp olja till ca 180 grader (använd gärna termometer). Fritera några bläckfiskringar åt gången tills de får en fin färg, ca 2-3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Garnera calamares med lite hackad persilja och lägg några citronklyftor bredvid. Doppa i marinarasåsen och njut!