Friterade calamares med marinarasås

Friterade calamares är något som påminner om en härlig solsemester i Grekland. Dessa calamares är knapriga på ytan och är grymt goda tillsammans med den ljuvliga marinarasåsen. Bläckfiskringarna får ligga i citronsaft så att de blir möra och fina innan de tillagas. Perfekt som förrätt för fyra personer eller som huvudrätt för ca två personer.

Friterade calamares med marinarasås

ca 4 port.

Ingredienser:

 500 g bläckfiskringar

0,5 citron, saften

3 dl vetemjöl

0,5 tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk salt

0,5 dl mjölk

Ca 8 liter olja

 

Marinarasås:

400 g finkrossade tomater

4 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 krm chiliflakes (eller mer)

2 tsk honung, flytande

Salt

svartpeppar

 

Till servering:

Några citronklyftor

Hackad persilja

 

 

Gör så här:

  1. Tina bläckfiskringarna om de är frysta. Pressa citronen över bläckfisken och blanda runt. Låt marinera ca 30 min.
  2. Gör nu marinarasåsen. Finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs vitlöken i ca 30 sek. Tillsätt tomater, chiliflakes och honung och låt koka på låg värme medan du gör det andra (ca 30 min). Smaka av med salt och peppar.
  3. Gör nu paneringen till bläckfisken. Blanda vetemjöl med cayennepeppar, paprikapulver och salt i en skål. Häll sen hälften av blandningen i en annan skål (du ska alltså ha två skålar med samma innehåll). Häll mjölk i en tredje skål.
  4. Häll av vätskan från bläckfiskringarna. Ta upp en bläckfiskring i taget. Doppa den först i mjölblandningen och skaka den lätt så att överflödigt mjöl faller av. Doppa den sen i mjölken och till sist i den andra skålen med mjölblandningen. Låt bläckfiskringarna ligga och torka på en skärbräda i ca 10 min.
  5. Hetta upp olja till ca 180 grader (använd gärna termometer). Fritera några bläckfiskringar åt gången tills de får en fin färg, ca 2-3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Garnera calamares med lite hackad persilja och lägg några citronklyftor bredvid. Doppa i marinarasåsen och njut!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *