Rågfrallor

Fluffiga och underbart goda frallor med råg som man inte kan få nog av.

Klart på: ca 2 tim

Rågfrallor

15-20 frallor

Ingredienser:

25 g jäst

75 g smör

5 dl mjölk

1 ägg

2 msk honung

1,5 tsk salt

1,5-2 dl rågmjöl

11-12 dl vetemjöl special (jag hade Tipo 00)

 

Till pensling/garnering

Sesamfrön (jag blandade svarta och vita frön)

1 ägg

 

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och rör runt tills temperaturen når 37 grader. Häll först lite av mjölkblandningen över jästen och rör runt till jästen löst sig. Häll sen i resten av mjölkblandningen. Tillsätt ägg och honung och rör runt.
  3. Blanda i rågmjöl och salt. Tillsätt lite vetemjöl i taget (ha inte i mer mjöl än nödvändigt) och arbeta degen ca 12 min för hand eller ca 7 min i maskin, tills du får en fin deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min på en lagom varm och dragfri plats.
  4. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 15-20 lika stora delar. Rulla degbitarna till bollar och lägg dem på en bakpappersbeklädd plåt. Jag placerade bollarna ganska nära varandra så att de fick ”jäsa ihop” men du väljer givetvis hur du vill göra. Täck över med handduk och låt jäsa i ca 45 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Vispa upp ägget och pensla över brödet. Strö över lite sesamfrön och grädda strax under mitten av ugnen i ca 15-20 min (tiden kan variera beroende storleken på bullarna). Låt svalna under bakduk.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *