En fantastisk fusion av thailändska och indiska smaker i denna härliga currygryta med räkor. Med kokosmjölk som bas och rotfrukter blir denna gryta riktigt matig och tillfredställande. Serveras med ris och toppas med hackade jordnötter och färsk koriander.
Massamancurry med räkor
4 port.
Ingredienser:
400 g wannameiräkor (MSC-märkta)
2 msk olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili (jag hade mild)
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
5 msk röd currypasta
1 kanelstång
1 krm muskotnöt
3 msk soja
2 msk honung eller lönnsirap
2 msk jordnötssmör
1 lime
2 potatisar
2 morötter
2 burkar kokosmjölk
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Salt
Svartpeppar
Till servering:
Kokt ris
1 lime, i klyftor
Färsk koriander
Krossade jordnötter
Gör så här:
- Tina räkorna om de frysta.
- Finhacka lök, vitlök och chili. Skala potatis och morötter och skär dem i tärningar.
- Hetta upp olja i en gryta eller traktörpanna (med lock). Fräs lök, vitlök och chili tills löken blir mjuk. Rör i röd currypasta, spiskummin, koriander och muskotnöt. Tillsätt potatis och morötter och stek i några minuter.
- Häll i kokosmjölk, soja, sirap (eller honung) och jordnötssmör. Släng i kanelstången och rör runt. Låt koka i medelvärme under lock i ca 10 min (tills potatisen börjar mjukna).
- Rör ut majsstärkelse i vatten och rör ner i grytan. Låt koka tills såsen blir tjock. Tillsätt räkorna och pressa i limesaft. Smaka ev. av med salt och peppar. Servera med kokt ris, en limeklyfta och strö över hackade jordnötter och färsk koriander.