Kalkonfilé med apelsinsås

Saftig kalkonfilé som serveras med en annorlunda och frisk apelsinsås. Passar alla dagar i veckan.

Kalkonfilé med apelsinsås

4 port.

Ingredienser:

Ca 800 g kalkonfilé

2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Smör till stekning

Olja till stekning

 

Apelsinsås:

3 dl grädde

1 schalottenlök

1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

1 msk grönsaksfond

1 tsk apelsinzest

2 msk juice av apelsin

1 tsk dragon

1 tsk dijonsenap

Smör till stekning

 

Till servering:

Kokt potatis

Kokta haricot verts/vaxbönor

Apelsinskivor

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra kalkonfiléerna. Krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Lägg vitlöksklyftorna i pannan och bryn filén runtom. Ta upp filén på ett fat och stek klart i ugnen tills innertemperaturen blir 70 grader (tar ca 30 min).
  3. Gör nu apelsinsåsen. Finhacka löken. Finriv apelsinzest. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt grädde, fond, dragon och dijonsenap och koka upp under vispning. Rör ut majsstärkelse i vatten och vispa ner i såsen. Låt koka tills såsen blir tjock. Blanda i zest och apelsinjuice och låt koka i ca 1 min.
  4. Skär kalkonfilén i skivor och servera med apelsinsås, potatis, haricot verts och apelsinskiva.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *