Saftig kalkonfilé som serveras med en annorlunda och frisk apelsinsås. Passar alla dagar i veckan.
Kalkonfilé med apelsinsås
4 port.
Ingredienser:
Ca 800 g kalkonfilé
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Smör till stekning
Olja till stekning
Apelsinsås:
3 dl grädde
1 schalottenlök
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 msk grönsaksfond
1 tsk apelsinzest
2 msk juice av apelsin
1 tsk dragon
1 tsk dijonsenap
Smör till stekning
Till servering:
Kokt potatis
Kokta haricot verts/vaxbönor
Apelsinskivor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Salta och peppra kalkonfiléerna. Krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida. Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna. Lägg vitlöksklyftorna i pannan och bryn filén runtom. Ta upp filén på ett fat och stek klart i ugnen tills innertemperaturen blir 70 grader (tar ca 30 min).
- Gör nu apelsinsåsen. Finhacka löken. Finriv apelsinzest. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt grädde, fond, dragon och dijonsenap och koka upp under vispning. Rör ut majsstärkelse i vatten och vispa ner i såsen. Låt koka tills såsen blir tjock. Blanda i zest och apelsinjuice och låt koka i ca 1 min.
- Skär kalkonfilén i skivor och servera med apelsinsås, potatis, haricot verts och apelsinskiva.