Hashweh- libanesiskt ris

En libanesisk risrätt med köttfärs och härliga kryddor som ger denna rätt en underbar smak. Med toppings som rostade pinjenötter, russin och persilja så känns denna relativt enkla maträtt väldigt lyxig. Hashweh betyder ”fyllning” på arabiska, vilket syftar på att riset normalt används som fyllning i exempelvis piroger. Den här rätten är så god att den förtjänar en plats bland de bästa rätterna. Serveras med turkisk yoghurt och en god sallad. Vill man lyxa till det lite mer kan man servera den här rätten med t.ex. ugnsgrillade kycklingben.

Klart på: ca 45 min

Hashweh- libanesiskt ris

4-6 port.

Ingredienser:

6 dl ris (t.ex långkornigt ris, jag hade basmatiris)

9 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

500 g köttfärs (jag hade högrevsfärs)

1 gul lök

2 tsk baharat (sju kryddor)

2 tsk paprikapulver

1 krm muskotnöt

Svartpeppar

Ca 1 tsk salt

Olja till stekning

 

Topping till hashweh:

Rostade pinjenötter

Russin

Persilja, hackad

 

Till servering:

Turkisk yoghurt (alt. tzatziki)

Din favoritsallad

 

Gör så här:

  1. Tvätta riset noggrant och låt det ligga i ljummet vatten i ca 30 min.
  2. Finhacka löken. Hetta upp rikligt med olja i en gryta eller traktörpanna (med lock). Fräs löken mjuk. Tillsätt färsen, smula i buljongtärningarna och krydda med baharat, muskotnöt, paprikapulver och svartpeppar. Stek tills färsen får en fin färg. Smaka av med salt (ca 1 tsk).
  3. Häll av riset och blanda ner det försiktigt i köttfräset. Tillsätt vatten, och rör runt. Koka upp med lock, sänk sen värmen och låt sjuda i ca 15-20 min. Stäng av värmen och låt riset ånga i några minuter. Stjälp upp riset på ett stort fat och toppa med rostade pinjenötter, russin och finhackad persilja.

Tips!

  • Gott tips är att toppa riset med granatäppelkärnor.
  • Pinjenötterna kan du torrosta i en het stekpanna, utan olja. Håll koll så att de inte bränns.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *