Sparrispaj med pancetta, parmesan och tomater

En färgglad och härlig paj med sparris, stekt pancetta och färska tomater. Med parmesan i äggstanningen blir den här pajen något alldeles extra. Passar utmärkt till både vardag och fest.

Sparrispaj med pancetta, parmesan och tomater

4 port.

Ingredienser:

Pajskal:

4 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g smör, rumstempererat

2-3 msk kallt vatten

2 tsk äppelcidervinäger

 

Äggstanning:

100 g parmesanost, riven

2 dl crème fraiche

3 ägg

Svartpeppar

 

Fyllning:

160 g pancetta (jag hade färdigtärnad)

Olja till stekning

1 bananschalottenlök (går även bra med liten gul lök)

1 vitlöksklyfta

200 g sparris

100 g körsbärstomater (gärna olika färger)

Svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Börja med pajskalet. Blanda vetemjöl med salt. Tillsätt smör, vinäger och vatten och knåda ihop till en fast och smidig deg. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter, ända upp till halva kanten. Nagga med gaffel och låt vila i kylskåp i ca 30 min.
  2. Gör nu äggstanningen. Riv parmesanosten och rör ihop med crème fraiche och ägg. Smaka av med svartpeppar. Du kan även smaka av med lite salt om du vill, men tänk på att både parmesanosten och pancettan ger lite sälta till pajen. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Gör nu fyllningen. Tärna pancettan (om den inte redan är färdighackad) och hacka lök och vitlök. Ta bort den nedersta delen av sparrisen. Dela tomaterna i halvor.
  5. Förgrädda pajskalet i 10 min i mitten av ugnen.
  6. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek pancettan tills den blir gyllenbrun och knaprig. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare tills löken blir mjuk, ca 1-2 min till. Ta upp pancettafräset och lägg åt sidan.
  7. Stek sparrisen på hög värme i lite olja, ca 2 min. Ta bort stekpannan från värmen.
  8. Fördela pancettafräset jämt över hela botten av pajskalet. Häll över äggstanningen. Lägg på de stekta sparrisstjälkarna och tomathalvorna och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Servera gärna med en grönsallad.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *