En saftig sockerkaka med saffran och lingon, full av juliga smaker!
Saffranssockerkaka med lingon
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
1 paket saffran
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl lingon (tinade om de är frysta)
1 apelsin, zesten
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk apelsinjuice
Topping:
Några lingon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Stöt saffran med ca 1 msk av sockret i en mortel. Finriv zesten av apelsinen.
- Vispa smör, socker och saffran poröst. Vispa sen i ägg, mjölk, vaniljsocker och apelsinzest.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en behållare. Blanda lingonen i mjölblandningen och vänd sen ner varsamt i smeten. Häll smeten i en smord och bröad. Baka i mitten av ugnen i ca 40-45 min. (Prova gärna med sticka). Låt svalna.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla över kakan. Dekorera gärna med några lingon.