Ljuvligt god halstrad tonfisk med en riktigt fräsch glasnudelsallad.
Halstrad tonfisk med nudelsallad
4 port.
Ingredienser:
180 g glasnudlar
1 morot
1 röd paprika
1 broccolihuvud
3 salladslökar
Tonfisk:
4 bitar vit tonfisk (à 150 g)
Ca 4 msk sesamfrön (jag blandade rostade vanliga och svarta sesamfrön)
Salt
Svartpeppar
Neutral olja till stekning
Dressing:
2 vitlöksklyftor
2 msk vatten
1 chili (jag hade mild)
1 msk sesamolja
2 tsk sriracha (valfritt)
2 lime, saften
0,5 msk färsk ingefära, riven
2 msk fisksås
3 msk japansk soja
2 msk honung
Salt
Svartpeppar
Till servering:
1 lime, i klyftor
Gör så här:
- Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll av nudlarna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
- Skär broccolihuvudet i små buketter och koka i lättsaltat vatten, ca 3 min. Häll av och lägg i en salladsskål.
- Gör nu dressingen. Finhacka vitlök och chili. Riv ingefära. Blanda vitlök, chili och ingefära med resten av ingredienserna till dressingen i en skål. Ställ åt sidan.
- Strimla paprika, morot och salladslök och lägg i skålen med broccolin.
- Klipp nudlarna i mindre bitar och lägg i skålen med grönsakerna. Häll dressingen över nudelsalladen och blanda runt. Smaka ev. av med salt och svartpeppar.
- Gör nu tonfisken (tina den om den är fryst.) Strö över salt, peppar och sesamfrön på båda sidorna av tonfiskbitarna och klappa in allt så att de fastnar på fisken.
- Hetta upp lite olja till riktigt hög värme. Stek tonfisken i ca 30 sek på varje sida. Servera med nudelsallad och en limeklyfta.