En nyttig och smakrik vegetarisk lasagne med vegofärs och grönkål. Serveras med din favoritsallad.
Klart på: ca 1 tim
Lasagne med vegofärs och grönkål
Ingredienser:
150 g grönkål (utan stabbar)
500 g vegofärs
24 färska lasagneplattor (ca 400 g)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
4 dl vatten
5 msk tomatpuré
1 msk honung
0,5 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk basilika, torkad
1 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
150 g riven ost (jag hade färdigriven mozzarella)
Bechamelsås:
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
1 krm muskotnöt
0,5-1 tsk salt
Gör så här:
- Strimla grönkålen och finhacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönkålen i några minuter, tills den blir mjuk. Ta upp den på ett fat.
- Hetta upp lite mer olja i stekpannan och fräs löken mjuk. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs i 30 sek. Tillsätt tomatpuré och stek vidare i ca 2 min.
- Häll i krossade tomater, vatten (skölj gärna ur burken med krossade tomater med vattnet) och vin. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt basilika, oregano och paprikapulver. Låt allt puttra ca 10-15 min. Häll i honung och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Gör nu bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull. Häll i vetemjöl och vispa runt tills mjölet lösts upp. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Vispa runt tills såsen tjocknar. Tillsätt muskotnöt och smaka av med salt.
- Varva bechamelsås, lasagneplattor och vegofärssås i tre lager i en ugnssäker form, ca 30×25 cm. Avsluta med med lasagneplattor och bechamelsås. Strö över osten och sätt in i ugnen i ca 25 min, tills osten får en fin färg. Ta ut lasagnen och låt stå en stund. Servera med din favoritsallad.