En riktigt god och saftig äppelkaka med ett frasigt och crucnhigt täcka av pekancrumble. Så gott och lyxigt!
Äppelkaka med pekancrumble
Ingredienser:
1,5 dl socker
100 g smör, rumstempererat
2 ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 d vetemjöl
1 dl mjölk
2-3 äpplen, medelstora
1 tsk kanel (eller mer om du önskar)
Pekanrumble:
1 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
2 msk rapsolja
30 g pekannötter
Topping:
Florsocker (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa ihop socker och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa pösigt.
- Blanda bakpulver, vetemjöl och salt i en behållare och blanda ner i smeten.
- Häll i mjölk och vispa till en fluffig smet. Ställ åt sidan.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och lägg dem i en skål. Strö kanel över äpplena och blanda runt.
- Gör nu pekancrumble. Hacka nötterna grovt och blanda med resten av ingredienserna.
- Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 26 cm i diameter. Tryck ner äppelklyftorna lätt i smeten och fördela pecancrumble ovanpå äpplena. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min (testa med provsticka). Låt svalna en stund innan du tar bort kanten på springformen. Toppa ev. med florsocker. Serveras med vaniljsås, vaniljvisp eller bara som den som den är.