Äppelkaka med pekancrumble

En riktigt god och saftig äppelkaka med ett frasigt och crucnhigt täcka av pekancrumble. Så gott och lyxigt!

Äppelkaka med pekancrumble

Ingredienser:

1,5 dl socker

100 g smör, rumstempererat

2 ägg

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

4 d vetemjöl

1 dl mjölk

2-3 äpplen, medelstora

1 tsk kanel (eller mer om du önskar)

 

Pekanrumble:

1 dl vetemjöl

0,5 dl farinsocker

1 tsk kanel

2 msk rapsolja

30 g pekannötter

 

Topping:

Florsocker (valfritt)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ihop socker och smör i en bunke. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa pösigt.
  3. Blanda bakpulver, vetemjöl och salt i en behållare och blanda ner i smeten.
  4. Häll i mjölk och vispa till en fluffig smet. Ställ åt sidan.
  5. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och lägg dem i en skål. Strö kanel över äpplena och blanda runt.
  6. Gör nu pekancrumble. Hacka nötterna grovt och blanda med resten av ingredienserna.
  7. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 26 cm i diameter. Tryck ner äppelklyftorna lätt i smeten och fördela pecancrumble ovanpå äpplena. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min (testa med provsticka). Låt svalna en stund innan du tar bort kanten på springformen. Toppa ev. med florsocker. Serveras med vaniljsås, vaniljvisp eller bara som den som den är.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *