En riktigt god indisk kycklinggryta. Kycklingen får först ligga i en smakrik marinad för att sen få puttra i en ljuvlig sås med typiska indiska kryddor och babyspenat. Serveras med ris och/eller naan bröd.
Butter chicken med spenat
4 port.
Ingredienser:
750 g kycklingfilé
Marinad:
1 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk ingefära, riven
1 msk limejuice
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt
Olja till stekning
Sås:
50 g smör
2,5 dl grädde
500 g passerade tomater
2 dl vatten
Ca 150 g babyspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk curry
0,5 tsk koriander, malen
1 msk riven ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
Ca 1 msk majsstärkelse + ca 1 msk vatten (valfritt)
1 msk honung
Salt
Svartpeppar
Till servering:
Kokt ris och/eller naan bröd
Färsk koriander (valfritt)
Gör så här:
- Blanda alla ingredienserna till marinaden i en stor skål.
- Skär kycklingen i munsstora bitar och blanda ner i marinaden. Täck över med plastfolie och låt marinera i kylen i minst 3 timmar, men gärna över natten.
- Gör nu såsen. Hacka lök och vitlök riktigt fint. Riv ingefäran. Hetta upp smör i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära tillsammans med curry, koriander, chilipulver och garam masala i ett par minuter.
- Häll i passerade tomater, grädde och vatten och låt småkoka. Rör om då och då.
- Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek kycklingen i ca 5 min och rör sen ner den i grytan. Låt sjuda i ca 15 min. Red ev. med majsstärkelse utrört i vatten för önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Häll i spenat och honung och blanda runt tills spenaten blir mjuk. Servera med kokt ris och/eller naan bröd.