En riktigt god, värmande och mättande ramen med tofu, shimejisvamp, risnudlar, pak choi och ägg. Den läckra och smakrika buljongen smaksätts med mycket vitlök, ingefära och många andra nyttigheter.
Klart på: ca 45 min.
Ramen med tofu och shimejissvamp
4 port.
Ingredienser:
180 g risnudlar
150 g brun shimejisvamp
2 pak choi
250 g tofu
2 tsk tomatpuré
4-5 vitlöksklöksklyftor
1 msk ingefära, riven
1 chilipeppar (mild)
1,5 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 dl japansk soja
2 msk sriracha (eller mer om du vill ha lite mer hetta)
1,5 msk risvinäger
1,5 msk honung
1 msk sesamolja
Salt
Svartpeppar
Rapsolja till stekning
Topping:
4 ägg, kokta, skalade och halverade
1 salladslök, strimlad
Koriander, färsk
Rostade sesamfrön
Gör så här:
- Tillaga risnudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll av i durkslag, skölj i kallt vatten och låt rinna av.
- Finhacka vitlök, ingefära och chilipeppar. Dela på pak choi genom roten på längden. Skär tofun i tärningar.
- Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs vitlök, chilipeppar och ingefära i någon minut. Blanda i tomatpuré och fräs i någon minut till. Tillsätt vatten, buljong, soja, risvinäger, sriracha och honung och låt sjuda i ca 15 min under lock. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt sesamolja, shimejisvamp och pak choi och låt sjuda i ytterligare 5 min.
- Lägg nudlarna i djupa skålar. Häll buljong över och fördela pak choi och svamp i skålarna. Toppa med ägg, strimlad salladslök, korianderblad och sesamfrön.