Stekt torskrygg med citronsås och söt brysselkål

Stekt torskrygg som serveras med en ljuvlig citronsås och söt och nötig brysselkål som steks med pinjenötter och lönnsirap. Riktigt lyxig fiskrätt!

Stekt torskrygg med citronsås och söt brysselkål

4 port.

Ingredienser:

600 g torskrygg

Salt

Peppar

Smör och olja till stekning

 

Söt brysselkål:

500 g brysselkål

30 g pinjenötter

1,5 msk lönnsirap

Salt

Smör till stekning

 

Citronsås:

2 dl creme fraiche

3 dl mjölk

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk majsstärkelse

0,5 tsk gurkmeja

0,5 kruka gräslök

1 tsk flytande honung

0,5 citron, saften och zesten

Salt

Peppar

 

Till servering:

Potatismos

 

Gör så här:

Citronsås:

  1. Blanda creme fraiche, mjölk, gurkmeja och honung i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i några minuter.
  2. Finhacka gräslök och riv citronzest.
  3. Red av såsen med majsstärkelse och låt koka i ett par minuter. Banda i gräslöken och citronzesten. Ta bort kastrullen från värmen och pressa i citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Söt brysselkål:

  1. Koka upp ca 1,5 l vatten med salt i en kastrull.
  2. Skär bort lite av roten på brysselkålen och avlägsna det första bladet runtom.
  3. Låt brysselkålen koka i vattnet i ca 3 min och häll av i durkslag.
  4. Hetta upp smör i en stekpanna och stek pinjenötterna tills de får lite färg. Tillsätt brysselkålen och stek i ett par minuter. Ringla över lönnsirap och stek i någon minut till. Ta bort från värmen.

Stekt torskrygg:

  1. Skär torsken i fyra bitar. Salta och peppra bitarna på båda sidorna.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek torskbitarna i ca 3 min per sida, tills de får en fin stekyta. Ta bort stekpannan från värmen och låt vila en lite stund innan servering.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *