Stekt torskrygg som serveras med en ljuvlig citronsås och söt och nötig brysselkål som steks med pinjenötter och lönnsirap. Riktigt lyxig fiskrätt!
Stekt torskrygg med citronsås och söt brysselkål
4 port.
Ingredienser:
600 g torskrygg
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
Söt brysselkål:
500 g brysselkål
30 g pinjenötter
1,5 msk lönnsirap
Salt
Smör till stekning
Citronsås:
2 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk majsstärkelse
0,5 tsk gurkmeja
0,5 kruka gräslök
1 tsk flytande honung
0,5 citron, saften och zesten
Salt
Peppar
Till servering:
Potatismos
Gör så här:
Citronsås:
- Blanda creme fraiche, mjölk, gurkmeja och honung i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i några minuter.
- Finhacka gräslök och riv citronzest.
- Red av såsen med majsstärkelse och låt koka i ett par minuter. Banda i gräslöken och citronzesten. Ta bort kastrullen från värmen och pressa i citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Söt brysselkål:
- Koka upp ca 1,5 l vatten med salt i en kastrull.
- Skär bort lite av roten på brysselkålen och avlägsna det första bladet runtom.
- Låt brysselkålen koka i vattnet i ca 3 min och häll av i durkslag.
- Hetta upp smör i en stekpanna och stek pinjenötterna tills de får lite färg. Tillsätt brysselkålen och stek i ett par minuter. Ringla över lönnsirap och stek i någon minut till. Ta bort från värmen.
Stekt torskrygg:
- Skär torsken i fyra bitar. Salta och peppra bitarna på båda sidorna.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek torskbitarna i ca 3 min per sida, tills de får en fin stekyta. Ta bort stekpannan från värmen och låt vila en lite stund innan servering.