Lahm bel ajin- Köttfärspizza

Lahm bel ajin betyder ”kött på deg” på arabiska. Tunna pizzor med en underbar och smakrik köttfärstopping. Serveras med turkisk yoghurt och dina favoritgrönsaker.

Lahm bel ajin- Köttfärspizza

4-6 port.

Ingredienser:

Deg:

25 g jäst

1 tsk socker

5 dl vatten, 37 grader

Ca 10-11 dl vetemjöl

2 tsk salt

2 msk rapsolja

 

Köttfärstopping:

500 g köttfärs (jag hade högrevsfärs)

3 gula lökar

2 tomater

3 vitlöksklyftor

1 litet knippe persilja

1 grön paprika

2 milda chilipeppar (valfritt, går att ersätta med lite cayennepeppar)

2 msk tomatpuré

2 msk ajvar

2 msk olivolja

2 tsk paprikapulver

1,5 tsk kryddpeppar, malen

2 msk granatäppelsirap

2 tsk salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Börja med degen. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll över vattnet och rör runt tills jästen lösts upp. Rör i socker och olja. Blanda vetemjöl och salt i en behållare och häll lite i taget i jästblandningen. Knåda till en jämn och fin deg (ha inte i mer mjöl än nödvändigt). Täck över med plastfolie och låt jäsa i 1 tim.
  2. Förbered köttfärstoppingen under tiden som degen jäser. Dela lökarna, tomaterna och paprikan i kvartar. Kärna ur chilipeppar. Börja med att hacka löken snabbt i matberedaren. Häll sen lökhacket i en sil och låt saften rinna av. Sätt löken åt sidan. Hacka sen tomaterna snabbt i matberedaren och låt även dem rinna av i en sil.
  3. Häll tillbaka tomathacket och lökhacket i matberedaren och tillsätt resten av ingredienserna till toppingen i matberedaren förutom köttfärsen. Mixa en kort stund och blanda sen grönsakshacket med köttfärsen.
  4. Sätt ugnen på
  5. Dela degen i ca 10-15 bollar (beroende på hur stora pizzor du vill ha). Kavla ut degen tunt, antigen till rundlar eller till avlånga plattor. Lägg degplattorna på bakpappersbeklädda plåtar och bred ut köttfärsblandningen (ca 3-4 msk) med en sked. Grädda strax över mitten i ugnen tills kanterna börjar få färg (ca 10-15 min). Om pizzorna inte serveras direkt så kan du stapla upp dem ovanför varandra i en stor kastrull med lock för att de ska hållas varma och inte torka ut. Servera gärna med turkisk yoghurt och dina favoritgrönsaker.

 

Tips! Det går även bra att toppa tortillabröd med köttfärsblandningen om du vill spara lite tid. Smaken blir inte riktigt densamma men ändå väldigt god. Tänk på att gräddningstiden blir kortare då.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *