Ett recept på riktigt knapriga och knäckiga pepparkakor.

Pepparkakor

1 sats

Ingredienser:

300 g smör

2,5 dl ljus sirap

2 dl farinsocker

1,5 msk kanel

1 msk kryddnejlika

1 msk ingefära

2 tsk kardemumma

1 ägg

1 msk bikarbonat

12 dl vetemjöl

 

Kristyr (valfritt):

1 äggvita

4 dl florsocker

1 tsk ättiksprit (12%)

Ev. 2 msk vatten

Ev. hushållsfärg

 

Gör så här:

  1. Häll sirap och farinsocker i en kastrull. Koka upp och ta sen av från värmen. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Rör runt tills smöret smält. Blanda i kanel, kryddnejlika, ingefära och kardemumma.
  2. Häll över smeten i en stor bunke. Mixa vetemjöl med bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med ägget. Knåda ihop till en smidig deg. Täck över med plastfolie och låt stå svalt över natten (minst 1 dygn).
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Ta upp en bit i taget av degen (degen kan vara ganska hård, men knåda den en liten stund så kommer den att mjukna) och kavla ut tunt på lätt mjölat bakbord. Tryck ut pepparkaksfigurer med mått och lägg på bakpappersbeklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 min och låt svalna på plåten.
  5. Vispa ihop äggvita, florsocker, ättiksprit och ev. vatten (för lösare kristyr) i några minuter. Tillsätt ev. några droppar hushållsfärg. Fyll en spritspåse med kristyren och dekorera pepparkakorna med önskade mönster.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *