Kibbet batata- Potatis- och bulgurpaj med köttfärs

Kibbe är en maträtt som är mycket populär i Mellanöstern och som är baserad på bulgur och köttfärs. Det finns många olika varianter av kibbe. Ibland formar man bulgurdegen till ovala bollar som man fyller med köttfärs och sen friterar. Ibland serveras den rå och ibland i form av en paj. Den här pajvarianten har en deg som innehåller både potatis och bulgur och en ljuvlig köttfärsfyllning med pinjenötter och goda kryddor. Riktig husmanskost från Mellanöstern.

Klart på: ca 1 tim 25 min

Kibbet batata- Potatis- och bulgurpaj med köttfärs

4-6 port.

600 g potatis, gärna fast sort

1 ägg

1,5 dl vetemjöl

3 dl fin bulgur

Salt

Svarteppar

2 msk olivolja

Smält smör till pensling

 

Köttfärsfyllning:

500 g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk ajvar

0,5 dl pinjenötter

1 msk granatäppelsirap

2 tsk paprikapulver

0,5 tsk kryddpeppar

Salt

Svartpeppar

Olivolja till stekning

 

Gör så här:

  1. Skölj och bötlägg bulguren i vatten i 30 min (den ska bli mjuk).
  2. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Gör nu köttfärsfyllningen. Finhacka lök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tillsammans med pinjenötterna i någon minut. Pressa i vitlök och fräs i 30 sek. Tillsätt köttfärs och stek den knaprig. Blanda i ajvar, granatäppelsirap, paprikapulver och kryddpeppar. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Häll av bulguren och potatisen. Mosa potatisen med potatisstöt (alternativ använd potatispress). Blanda bulgur och potatis med ägg, vetemjöl, salt, peppar och olja och knåda till en smidig deg.
  6. Smörj en ugnsfast form. Dela degen i 2 lika stora delar. Platta ut den ena delen i formen och fördela köttfärsfyllningen jämnt över den. Platta ut den andra delen av degen jämnt över köttfärsfyllningen (du kan ta mindre bitar av degen som du först plattar ut med fuktade händer innan du lägger dem över köttet, se bara till att degen sen blir jämnt fördelad över köttfärsfyllningen).

Skär sen djupa snitt i valfritt mönster över pajen. Pensla med smält smör och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Servera gärna med en god sallad och turkisk yoghurt.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *