Ljuvligt vörtbröd som är knaprigt på utsidan, mjukt på insidan och som är fyllt med julens alla härliga smaker.

Vörtbröd

Ingredienser:

100 g smör, rumstempererat

50 g jäst för söta degar

33 cl bryggarmust (en must som är en blandning av julmust och julöl)

1 msk honung

1 dl mörk sirap

1 tsk salt

1 tsk pomerans, malen

1 tsk ingefära, malen

1 tsk kardemumma, gärna stött

1 tsk kryddnejlika, malen

Ca 4 dl vetemjöl special

6 dl rågsikt

1,5 dl russin (valfritt)

 

Till pensling:

2 msk kaffe, kallt

1 msk mörk sirap

 

Gör så här:

  1. Blanda bryggarmusten med pomerans, ingefära, kardemumma, nejlika, honung och sirap i en kastrull och värm till 37 grader (max).
  2. Smula ner jäst i en stor bunke. Häll först lite av mustblandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Häll sen i resten av mustblandningen och blanda runt. Tillsätt smör (i bitar), vetemjöl, rågsikt, salt och arbeta ihop i ca 10 min till en smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl om degen känns för kladdig. Täck över och låt jäsa i 45 min.
  3. Blötlägg russinen i vatten under tiden som degen jäser (detta för att russinen inte ska suga åt sig vätska från degen och torka ut brödet).
  4. Ta upp degen och knåda igenom den på mjölat bakbord. Häll av russinen och knåda in dem i degen. Forma två limpor och lägg dem på en bakpappersbeklädd plåt. Låt jäsa under duk i 45 min.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Pensla det varma brödet med kaffe blandat med mörk sirap (om du vill ha en glansig yta) och låt svalna på galler.

Tips! Det går bra att byta ut bryggarmusten mot julmust, lättöl (mörk) eller porter.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *