Pepparkakscantuccini med tranbär

Cantuccini är italienska mandelskorpor som är riktigt knapriga. Italienarna brukar doppa dessa i kaffe eller Vin Santo, ett sött dessertvin. Jag provade att baka cantuccini med pepparkakskryddor, mandel och tranbär och det visade sig vara en helt underbar kombination. Ljuvligt goda att doppa i glöggen. Dessutom får du glöggen, skorpan, bären och mandeln i en och samma tugga. Eller varför inte doppa skorporna i en kopp te eller varm choklad?

Pepparkakscantuccini med tranbär

Ca 40 st.

Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

100 g sötmandel (jag hade skållade hela mandlar, men det går även bra med skal)

50 gram tranbär, torkade (går även bra med russin, jag hade 50/50)

2 ägg

1 påse pepparkakskryddor (18 g)

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa upp äggen i en stor bunke och vispa sen i socker, salt, pepparkakskryddor och vaniljsocker. Blanda i vetemjöl (spara ev. lite till utbakningen) och knåda till en jämn deg. Tillsätt mandel och tranbär och knåda in dem väl i degen.
  3. Dela degen i två delar och forma 2 längder, ca 30 cm långa och ca 3 cm i diameter. Lägg rullarna på en bakpappersbeklädd ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
  4. Ta ut ur ugnen och skär rullarna i sneda skivor, ca 1,5 -2 cm breda. Lägg dem på plåten med snittytan uppåt och grädda i ca 5 min. Vänd sen på skorporna och grädda i ca 5 min till, tills de blir torra. Låt svalna och förvara i kakburk.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *