Cantuccini är italienska mandelskorpor som är riktigt knapriga. Italienarna brukar doppa dessa i kaffe eller Vin Santo, ett sött dessertvin. Jag provade att baka cantuccini med pepparkakskryddor, mandel och tranbär och det visade sig vara en helt underbar kombination. Ljuvligt goda att doppa i glöggen. Dessutom får du glöggen, skorpan, bären och mandeln i en och samma tugga. Eller varför inte doppa skorporna i en kopp te eller varm choklad?
Pepparkakscantuccini med tranbär
Ca 40 st.
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g sötmandel (jag hade skållade hela mandlar, men det går även bra med skal)
50 gram tranbär, torkade (går även bra med russin, jag hade 50/50)
2 ägg
1 påse pepparkakskryddor (18 g)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa upp äggen i en stor bunke och vispa sen i socker, salt, pepparkakskryddor och vaniljsocker. Blanda i vetemjöl (spara ev. lite till utbakningen) och knåda till en jämn deg. Tillsätt mandel och tranbär och knåda in dem väl i degen.
- Dela degen i två delar och forma 2 längder, ca 30 cm långa och ca 3 cm i diameter. Lägg rullarna på en bakpappersbeklädd ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
- Ta ut ur ugnen och skär rullarna i sneda skivor, ca 1,5 -2 cm breda. Lägg dem på plåten med snittytan uppåt och grädda i ca 5 min. Vänd sen på skorporna och grädda i ca 5 min till, tills de blir torra. Låt svalna och förvara i kakburk.