Bland de bästa och saftigaste lussebullarna jag har ätit! Här använder jag en annorlunda teknik att rulla lussebullarna på som gör att, allt det goda som gör bullarna saftiga, stannar kvar i bullarna vid gräddning. Bullarna har en ljuvlig smörfyllning och just därför kallar jag dessa för lussesmörbullar. Aldrig mera torra lussebullar!

Lussesmörbullar

Ca 25-30 st

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarmt

0,5 tsk salt

2 påsar saffran (1 g)

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

150 g smör, rumsvarmt

1 ägg

14-15 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

3 msk vaniljsocker

 

Pensling/garnering:

1 ägg

Russin

 

Gör så här:

  1. Smula ner jäst i en rymlig skål eller bunke. Värm mjölk till 37 grader. Häll först lite av mjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Häll sen i resten av mjölken och blanda runt.
  2. Tillsätt socker, saffran, vaniljsocker, ägg, smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i ca 10 min, tills den blir smidig. Lägg över en kökshandduk och låt degen jäsa i 30 min.
  3. Förbered fyllningen. Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del i en rektangel (ca 60×30 cm). Bred på fyllningen. Skär ca 5 cm breda remsor tvärsöver (inte smalare). Vik ena långsidan på varje remsa mot den andra långsidan. Tryck lätt på remsan så att kanterna fäster vid varandra. Rulla ena änden uppåt mot mitten. Vänd på bullen och rulla in den andra änden åt andra hållet. Lägg bullarna på bakpappersbeklädda ugnsplåtar med skarvarna uppåt. Tryck ner russin i snurrornas mitt, täck över med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
  6. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt stå och svalna på galler.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *