En läcker kinesisk rätt med friterad kyckling som blandas med en underbar sötsur och aningen het apelsinsås. Kycklingen glaseras med den goda såsen och blir härligt ”sticky”. Toppas med rostade sesamfrön och serveras med ris.
Klart på: ca 1 tim
Orange chicken
4 port.
Ingredienser:
600 g kyckling (jag hade kycklinglårfilé)
1 tsk salt
Svartpeppar
3 msk apelsinjuice
3 ägg
1 dl majsstärkelse
0,75 dl vetemjöl
Olja till fritering
Sås:
2 dl apelsinjuice (gärna färskpressad, ca 2-3 apelsiner)
Zest från 1 apelsin
0,5 dl vatten
2 msk risvinäger
0,5 dl japansk soja
3 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1msk färsk ingefära, riven
0,5 dl farinsocker
1 tsk honung, flytande (valfritt)
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 tsk sesamolja (valfritt)
Olja till stekning
Garnering:
Salladslök, strimlad
Sesamfrön
Till servering:
Kokt ris
Gör så här:
- Ta bort överflödigt fett från kycklingen och skär munsstora bitar. Lägg kycklingen i en bunke.
- Pressa apelsinsaft och häll 3 msk över kycklingen. Tillsätt salt och svartpeppar och blanda runt. Täck över med plastfolie och låt marinera i kylen ca 25 min.
- Blanda vetemjöl och majsstärkelse i en skål. Vispa upp 2 ägg och häll i mjölblandningen. Vispa till en jämn smet. Häll över kycklingen i smeten och blanda runt väl.
- Hetta upp rikligt med olja i en kastrull (eller djupare stekpanna) till 180 grader. Fritera kycklingen i omgångar (lägg en kycklingbit i taget i oljan så att de inte klibbar ihop) i ca 2 min per sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Gör nu såsen. Finhacka vitlök och finriv ingefära. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs vitlök och ingefära i max 1 min. Tillsätt apelsinjuice, zest, vatten, risvinäger, soja, sambal oelek, socker, sesamolja och ev. honung. Låt puttra ett par minuter. Blanda majsstärkelse med vatten och häll i såsen. Blanda runt och låt koka tills såsen tjocknar. Blanda till sist i den friterade kycklingen. Se till att alla bitar täcks av såsen och låt alltsammans puttra tills kycklingen blir varm. Servera med kokt ris och toppa med rostade sesamfrön och strimlad salladslök.