Rostbiff med ugnsrostade tomater och skysås

En riktigt lyxig söndagsstek med tomater som får rosta i ugnen tillsammans med rostbiffen. Köttet gnids in med vitlök och timjan så att det får en ljuvlig smak. Serveras med en god skysås, snabbgurka, kokt potatis och vinbärsgelé. Den perfekta söndagsmiddagen!

Klart på: ca 1 tim 45 min

Rostbiff med ugnsrostade tomater och skysås

6-8 port.

Ingredienser:

1-1,2 kg rostbiff

1 vitlöksklyfta

Flingsalt

Svartpeppar

Några kvistar färsk timjan

Smör och olja till stekning

400 g Romanticatomater på kvist

 

Ev. steksnöre att binda upp köttet med

 

Skysås:

1-2 msk smör

1,5 msk vetemjöl

0,5 dl vatten

2,5 dl grädde

1,5 msk svart vinbärsgelé

1,5 tsk kinesisk soja

Ca 0,5 dl steksky

Ca 1 tsk kalvfond (beroende på hur salt stekskyn är)

 

Till servering:

Kokt potatis

Snabbgurka (se recept HÄR)

Svart vinbärsgelé

 

Gör så här:

  1. Ta fram köttet ur kylen ca 1 timme innan tillagning så att det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 130 grader.
  3. Torka av köttet lätt med hushållspapper och ansa det från senor, hinnor och segt fet.
  4. Krossa först vitlöksklyftan och hacka den grovt. Gnid in köttet med vitlök, rikligt med flingsalt, svartpeppar och timjan runtom. Bind ev. upp köttet med steksnöre så att det håller en jämnare form och så att det blir jämnare stekt.
  5. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn köttet runtom. Lägg köttet på en ugnsfast form och placera tomaterna bredvid/runtom. Stick i en termometer i köttet så att spetsen hamnar så nära bitens mittpunkt som möjligt. Stek mitt i ugnen i ca 1,5 timme. För rött kött ska termometern visa 60 grader, för rosa 65 grader och för genomstekt 70 grader. Täck över köttet med aluminiumfolie och låt vila i ca 10 min innan du tar bort steksnörena.
  6. Under tiden gör du skysåsen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa runt tills det inte finns några klumpar kvar. Sila ner stekskyn i kastrullen och vispa runt. Tillsätt grädde och vatten och låt puttra tills såsen blir tjock. Blanda i vinbärsgelé, soja och kalvfond och låt småkoka någon minut till.
  7. Skär upp köttet i skivor, ca 0,5 cm tjocka. Servera rostbiffen med skysås, tomater, kokt potatis, snabbgurka och en klick vinbärsgelé.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *