En krämig pasta med sparris och mycket parmesan. Såsen får puttra tillsammans med citronzest och vin, vilket ger en syrlig och härlig smak till denna rätt. Serveras med smörstekta pilgrimsmusslor.
Krämig sparrispasta med smörstekta pilgrimsmusslor
4 port.
Ingredienser:
400 g pasta (jag hade linguine)
400 g pilgrimsmusslor (ca 4/pers)
250 g sparris
0,5 dl vitt vin
0,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
75 g parmesan, riven
0,5 citron, zesten
2 msk persilja, hackad
1-2 krm chiliflakes
Salt
svartpeppar
Olivolja till stekning
Smör till stekning
Topping:
Parmesan, riven
Gör så här:
- Finhacka vitlök och persilja. Skär sparris i ca 5 cm långa bitar. Riv parmesan (om den inte redan är riven) och citronzest.
- Koka pastan enligt förpackningens anvisningar (glöm inte att salta vattnet).
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlöken i 30 sek. Tillsätt sparrisen och stek i ca 2 min.
- Häll i vin, grädde, 1 dl pastavatten, honung och chiliflakes och låt puttra ett par minuter. Smaka av med lite salt och peppar.
- Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek musslorna ca 1 min på varje sida.
- Ta upp pastan direkt ur pastavattnet och blanda ner i pastasåsen. Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt parmesan (spara lite till garnernering) och blanda runt. Häll ev. i lite mer pastavatten om det behövs. Rör ner persilja och citronzest. Servera pastan på tallrikar och toppa med pilgrimsmusslorna och finriven parmesan. Dra gärna över några varv med pepparkvarnen också. Smaklig spis!