Friterade vårrullar med sötsur sås

Krispiga friterade vårrullar med rispapper och en läcker fläskfärsfyllning med glasnudlar och grönsaker. Doppas i en härlig hemlagad sötsur sås med lite sting. Passar utmärkt som förrätt, i buffén eller som huvudrätt. Serveras med valfria färska grönsaker, som exempelvis, salladsblad, tomater och färsk koriander.

Klart på: ca 1 tim 15 min

Friterade vårrullar med sötsur sås

4 port.

Ingredienser:

400 g fläskfärs

100 g glasnudlar

2 vitlöksklyftor

1 morot

100 g vitkål

1 äggvita

0,5 msk ingefära, riven

2 msk fisksås

1 msk soja

2 msk ostronsås

1 tsk honung (frivilligt)

1 krm vitpeppar

2 paket rispapper (à 14 st.)

Neutral olja till fritering, ca 8 dl

 

Sötsur sås:

0,75 dl risvinäger

4 msk soja

0,5 tsk sesamolja

0,75 dl ketchup

1 dl farinsocker

0,5 dl vatten

1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

2 krm chiliflakes

 

Förslag till servering:

Salladsblad

Körsbärstomater

Koriander

 

Gör så här:

  1. Tillaga (blötlägg) nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll av i durkslag, skölj med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Gör nu dipsåsen. Blanda risvinäger, soja, sesamolja, ketchup, farinsocker och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning tills sockret löst sig. Blanda majsstärkelse med kallt vatten och rör ner i kastrullen. Koka tills såsen blir tjock. Ta bort från värmen och blanda i chiliflakes. Låt svalna.
  3. Riv vitkål, morot och ingefära och lägg i en skål. Tillsätt färs, äggvita, fisksås, soja, ostronsås, vitpeppar och ev. honung. Klipp ner nudlarna (i mindre bitar) direkt i skålen. Pressa i vitlök och blanda ordentligt.
  4. Blötlägg ett rispapper i taget i ett djup fat med ljummet vatten tills det mjuknar, ca 15-20 sek. Skaka av överflödigt vatten och lägg på en skärbräda. Lägg lite färsfyllning (ca 1-2 msk) på nedre halvan av rispappret, rulla ett varv, vik in sidorna och rulla ihop hårt till en rulle. Lägg de färdigrullade vårrullarna på en skärbräda och se till att det finns lite mellanrum så att de inte fastnar i varandra.
  5. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till ca 175 grader. Fritera vårrullarna några minuter på varje sida, tills de börjar få lite färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera vårrullarna med sötsur dipsås och valfria grönsaker.

 

Tips!

  1. Lägg gärna ett nytt rispapper i vattenfatet så fort du tar upp ett. På så sätt går det lite fortare att rulla alla vårrullar.
  2. När rispappret är blött vill det gärna klibba sig fast på allt det kommer i kontakt med. Ett tips är att låta vårrullarna stå i kylen i ca 15 min innan fritering. På så sätt blir de lite torrare och därmed mer lätthanterliga.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *