En enkel, färgglad och riktigt god middag med teriyakilax och grönsaker där allt tillagas på en plåt. De söta brysselkålen och potatisen, som smaksätts med den kinesiska kryddblandningen Five spice, ger denna rätt en extra god smak. Om du vill göra det riktigt enkelt för dig kan du pensla laxen med färdigköpt teriyakisås, det går lika fint.
Klart på: ca 50 min
Allt på en plåt med teriyakilax och grönsaker
4 port.
Ingredienser:
500 g lax (en hel stor bit eller 4 mindre bitar)
Teriyakisås:
2 msk socker
2 tsk honung
1 dl japansk soja
1,5 msk risvinäger
1 dl vatten
1 msk färsk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
2 tsk majsstärkelse
Sesamfrön
Grönsaker:
300 g brysselkål
Ca 300 g små tomater på kvist
900 g potatis
2 tsk honung
Salt
1 tsk five spice
3 msk olja
Topping:
Ärtskott
Gör så här:
- Börja med teriyakisåsen till laxen. Blanda socker, honung, soja, risvinäger, vatten, ingefära och vitlök i en kastrull. Lös upp majsstärkelsen i 1 msk vatten och häll i kastrullen. Koka upp på medelvärme under vispning i ca 4 min, tills såsen blir tjock. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ansa och dela brysselkålen och lägg på en stor bakpappersbeklädd plåt. Salta, ringla över lite olja och blanda runt.
- Skär potatisarna i klyftor och lägg dem bredvid brysselkålen. Strö Five spicekrydda och salt över potatisen. Ringla över lite olja och blanda runt. Sätt in plåten i ugnen och baka potatis och brysselkål i ca 20 min.
- Ta ut plåten ur ugnen. Lägg på laxen och pensla den med teriyakisåsen. Lägg tomaterna (med kvistarna) på plåten och ringla lite olja över dem. Ringla honung över brysselkålen. Sätt in i ugnen igen och baka i ytterligare 15-20 min. Toppa gärna med lite ärstkott.