Itch eller eetch är en underbar armenisk bulgursallad som är fyllig och mättande. Bulgur som får koka i en smakrik tomatsås med härliga kryddor och som sen toppas med strimlad persilja och salladslök. När jag var liten serverade min mamma alltid denna sallad varm tillsammans med diverse färska grönsaker och stekta ägg. Själv tycker jag också att det är jättegott med stekt halloumi till. Denna sallad passar även utmärkt till grillat eller till buffén och är lika god att äta varm som kall.
Itch – armenisk bulgursallad
4 pers.
Ingredienser:
4 dl finkornig bulgur
0,5 dl olivolja
1 gul lök
1 röd paprika
6 dl vatten
2 msk tomatpuré
0,5 citron, saften
1 msk granatäppelsirap
1 msk sriracha (valfritt)
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk malen koriander
1,5 tsk salt
Svartpeppar
1 dl persilja, hackad
1 salladslök
Garnering:
Persilja, hackad
Salladslök, strimlad
Till servering:
4 stekta ägg
200 g stekt halloumi
Valfria grönsaker
Gör så här:
- Hacka gul lök, paprika, persilja och salladslök.
- Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och paprika i några minuter tills de blir mjuka.
- Blanda i tomatpuré och stek i ca 1-2 minuter.
- Tillsätt paprikapulver, spiskummin, koriander, salt och peppar och blanda runt ordentligt.
- Häll sen i vatten, bulgur, citronsaft, granatäppelsirap, honung och ev. sriracha. Koka upp och sänk sen värmen till låg och låt puttra under lock tills bulguren blir mjuk, ca 30 min. Rör om då och då. All vätska ska absorberas, men blanda i lite mer vatten om det fortfarande är tuggmotstånd i bulguren.
- Ta bort från värmen och blanda i persilja och salladslök. Dela gärna bulguren med gaffel om den har klumpat ihop sig. Smaka av med salt och peppar.
- Häll bulgursalladen i en stor skål och toppa med hackad persilja och strimlad salladslök. Servera gärna med stekta ägg och/eller stekt halloumi och valfria grönsaker.