Alfajores med saffran

Alfajores är spröda småkakor som är populära i många länder i Latinamerika, Philippinerna, Spanien och södra Frankrike. Dessa underbara kakor är fyllda med Dulce de leche och garnerade med riven kokos och florsocker. Jag passade på att baka dessa med saffran eftersom vi börjar närma oss jul. Oj så juliga och goda de blev!

Klart på: ca 1 tim

Alfajores med saffran

Ingredienser:

200 g smör, rumstempererat

5 dl majsmjöl

3 dl vetemjöl

2 äggulor

1 ägg

2 dl florsocker

0,5 g saffran

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

0,5 citron, zesten

 

Fyllning:

300 g Dulce de leche (1 burk)

Kokos, riven

Florsocker

 

Gör så här:

  1. Vispa ihop florsocker, smör och citronzest till en krämig smet i en stor bunke.
  2. Vispa upp ägg, äggula och saffran i en skål och häll ner i smörblandningen. Vispa tills allt blandar sig ordentligt.
  3. Blanda majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta i saffransblandningen. (Obs! Det är viktigt att sikta mjölblandningen så att degen blir luftig). Knåda ihop till en slät deg. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns för klibbig. Täck över med plastfolie och låt vila i kylen ca 20-30 min.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en tjocklek på ca 0,5 cm. Tryck ut rundlar med ett glas eller en utstickare, ca 5 cm i diameter.
  6. Lägg rundlarna på en bakpappersbeklädd plåt och grädda i ca 8 min i mitten av ugnen (de bör inte få färg). Låt svalna på galler.
  7. Bred ut lite Dulce de leche på en kaka och lägg på en till kaka. Pressa ihop kakorna mot varandra så att såsen trycks ut. Stryk över med en kniv eller sked runt kanten så att den täcks av såsen. Rulla sen kakornas kanter i kokosflingor och pudra över med lite florsocker.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *