En riktigt matig och mustig gryta med köfte, som är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Köttbullarna får puttra i en smakrik tomatsås med potatis, aubergine och zucchini. Serveras med vanligt kokt ris eller ris med vermicelli. En helt ljuvlig gryta.
Gryta med köfte och grönsaker
Ingredienser:
1 aubergine
1 zucchini
3 medelstora potatisar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk baharat (kallas även Sju kryddor)
1 tsk paprikapulver
1 msk honung
2 msk granatäppelsirap (valfritt)
Salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning
Köfte:
500 g köttfärs
0,5 dl persilja, hackad
0,5 tsk baharat
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
Svartpeppar
Till servering:
Vermicelliris (se recept HÄR)
Gör så här:
- Börja med att göra köfte. Blanda alla ingredienserna i en bunke och rulla små köttbullar. Lägg köttbullarna på ett fat och ställ åt sidan.
- Skala auberginen så den blir randig. Skala potatisen. Skär aubergine, potatis och zucchini i större tärningar.
- Finhacka lök och vitlök. Hetta upp rikligt med olivolja i en gryta. Fräs lök och vitlök i 30 sek. Tillsätt potatis, zucchini och aubergine och stek i ca 5 min. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, krossade tomater, baharat, paprikapulver, honung och ev. granatäppelsirap. Låt småkoka under lock i ca 15 min. Tillsätt köttbullarna och låt koka i ytterligare 15 min. Kolla så att potatisen är klar. Smaka av med salt och peppar. Servera med vermicelliris.