Gryta med köfte och grönsaker

En riktigt matig och mustig gryta med köfte, som är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Köttbullarna får puttra i en smakrik tomatsås med potatis, aubergine och zucchini. Serveras med vanligt kokt ris eller ris med vermicelli. En helt ljuvlig gryta.

Gryta med köfte och grönsaker

Ingredienser:

1 aubergine

1 zucchini

3 medelstora potatisar

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

400 g krossade tomater

1 msk tomatpuré

6 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

0,5 tsk baharat (kallas även Sju kryddor)

1 tsk paprikapulver

1 msk honung

2 msk granatäppelsirap (valfritt)

Salt

Svartpeppar

Olivolja till stekning

 

Köfte:

500 g köttfärs

0,5 dl persilja, hackad

0,5 tsk baharat

1 tsk paprikapulver

1 tsk salt

Svartpeppar

 

Till servering:

Vermicelliris (se recept HÄR)

 

Gör så här:

  1. Börja med att göra köfte. Blanda alla ingredienserna i en bunke och rulla små köttbullar. Lägg köttbullarna på ett fat och ställ åt sidan.
  2. Skala auberginen så den blir randig. Skala potatisen. Skär aubergine, potatis och zucchini i större tärningar.
  3. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp rikligt med olivolja i en gryta. Fräs lök och vitlök i 30 sek. Tillsätt potatis, zucchini och aubergine och stek i ca 5 min. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, krossade tomater, baharat, paprikapulver, honung och ev. granatäppelsirap. Låt småkoka under lock i ca 15 min. Tillsätt köttbullarna och låt koka i ytterligare 15 min. Kolla så att potatisen är klar. Smaka av med salt och peppar. Servera med vermicelliris.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *