Parmesanrösti med räkor, rom och smetana

Läckra stekta potatisplättar med parmesan som serveras med handskalade räkor, smetana och rom. Denna festliga rätt passar utmärkt som fredagsmiddag. Det går även bra att göra plättarna lite mindre och servera som förrätt eller tilltugg till fler personer.

Klart på: ca 40 min

Parmesanrösti med räkor, rom och smetana

4 port.

Ingredienser:

800 g potatis, fast

1 gul lök

50 g parmesan

1 tsk salt

Svartpeppar

Smör till stekning

Olja till stekning

300 g handskalade räkor

80 g rom (valfri sort)

2 dl smetana

 

Garnering:

1 liten rödlök, hackad

0,5 kruka dill

1 citron, i klyftor.

 

Gör så här:

  1. Skala och grovriv potatisen ner i ett durkslag. Pressa bort så mycket vätska du kan ur potatisen. Lägg över i en skål eller bunke.
  2. Skala och riv löken fint och pressa bort överflödig vätska. Riv parmesan. Blanda lök, parmesan salt och svartpeppar med potatisen.
  3. Värm upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Klicka ut ca 1 dl av potatisblandningen i stekpannan och tryck till med stekspaden så att en kaka bildas. Stek röstiplättarna tills de blir gyllenbruna på båda sidorna, ca 8-12 min. Jag stekte 3 plättar åt gången.
  4. Servera parmesanrösti med räkor, en klick rom och smetana. Lägg en citronklyfta vid sidan om. Toppa med hackad rödlök och några dillkvistar.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *