Läckra stekta potatisplättar med parmesan som serveras med handskalade räkor, smetana och rom. Denna festliga rätt passar utmärkt som fredagsmiddag. Det går även bra att göra plättarna lite mindre och servera som förrätt eller tilltugg till fler personer.
Klart på: ca 40 min
Parmesanrösti med räkor, rom och smetana
4 port.
Ingredienser:
800 g potatis, fast
1 gul lök
50 g parmesan
1 tsk salt
Svartpeppar
Smör till stekning
Olja till stekning
300 g handskalade räkor
80 g rom (valfri sort)
2 dl smetana
Garnering:
1 liten rödlök, hackad
0,5 kruka dill
1 citron, i klyftor.
Gör så här:
- Skala och grovriv potatisen ner i ett durkslag. Pressa bort så mycket vätska du kan ur potatisen. Lägg över i en skål eller bunke.
- Skala och riv löken fint och pressa bort överflödig vätska. Riv parmesan. Blanda lök, parmesan salt och svartpeppar med potatisen.
- Värm upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Klicka ut ca 1 dl av potatisblandningen i stekpannan och tryck till med stekspaden så att en kaka bildas. Stek röstiplättarna tills de blir gyllenbruna på båda sidorna, ca 8-12 min. Jag stekte 3 plättar åt gången.
- Servera parmesanrösti med räkor, en klick rom och smetana. Lägg en citronklyfta vid sidan om. Toppa med hackad rödlök och några dillkvistar.