En riktigt lyxig rätt med stekt ryggbiff. Serveras med en gräddig och smakrik whiskysås och söta ugnsrostade grönsaker. En perfekt smakkombination!
Klart på ca: 40 min
Stekt ryggbiff med whiskysås och ugnsrostade grönsaker
4 port.
Ingredienser:
4 skivor ryggbiff (à 150 g)
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Smör till stekning
Whiskysås:
1 schalottenlök
3 dl grädde
1 msk grönsaksfond
1 msk honung
3 msk whisky
2 tsk soja
1,5 msk majsstärkelse + 1,5 msk vatten
Svartpeppar
Smör till stekning
Ugnsgrillade grönsaker:
1 rödlök
400 g palsternacka
2 sötpotatisar
1 grön paprika
Ca 1 tsk torkad timjan
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Gör så här:
- Ta fram köttet ca 30 min innan det ska tillagas så att det blir rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förbered grönsakerna nu. Skala rödlök, palsternacka och potatis och skär i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i större bitar. Lägg alla grönsakerna på en bakpappersbeklädd plåt och blanda med salt, peppar, timjan och olivolja. Sätt in i mitten av ugnen ca 35 min, tills grönsakerna fått fin färg.
- Gör nu whiskysåsen. Finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt grädde, honung, fond, soja och whisky. Lös upp majsstärkelse i vatten och häll ner i kastrullen. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med svartpeppar och ev. salt.
- Dags att steka köttet nu. Salta köttet. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i köttbitarna och bryn dem på båda sidorna. Lägg en rejäl klick med smör i pannan och ös köttet med smöret medan du steker. Stek köttskivorna ca 2-3 min per sida (för rosa kött inuti). Om du vill ha köttet lätt rött inuti ska innertemperaturen vara ca 60 grader, för rosa (lätt genomstekt) ca 65 grader och välstekt ca 70 grader.
- Servera stekt ryggbiff med whiskysås och ugnsrostade grönsaker. Dra några varv med pepparkvarnen över köttet och njut!