Räkor i en läcker sötsur sås med lite hetta. Denna färgglada rätt är enkel att tillaga och fungerar lika bra till vardags som till fest.
Klart på: ca 30 min
Räkor i sötsur sås
4 port.
Ingredienser:
600 g räkor (jag hade wannameiräkor, MSC-märkta)
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
2 salladslökar
150 g små tomater (jag hade babyplommontomater)
1 burk ananas i skivor i juice (à 227g)
2 msk ketchup
1 msk risvinäger
3 msk japansk soja
1,5 dl vatten
2 msk flytande honung
1 msk sambal oelek (eller mer)
1 dl ananasjuice (från ananasburken)
2 msk majsstärkelse
Neutral olja till stekning
Till servering:
Kokt ris
Färsk koriander
Gör så här:
- Tina räkorna.
- Finhacka vitlöken. Ta upp ananasen ur burken och skär den i mindre bitar. Obs! Spara på ananasjuicen. Skär paprikan i mindre bitar, strimla salladslöken och dela på tomaterna.
- Gör nu såsen. Blanda ketchup, risvinäger, soja, vatten, honung, sambal oelek, ananasjuice och majsstärkelse i en skål. Ställ åt sidan.
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlöken i 30 sek. Tillsätt paprika och stek i ett par minuter. Blanda i räkor och salladslök och stek i någon minut. Häll i såsen och låt koka tills den blir tjock, ca 2 minuter. Tillsätt tomaterna och låt puttra tills tomaterna blir varma. Servera med kokt ris och några färska korianderblad.