Den här vegetariska pastarätten är mycket god och enkel att tillaga. Dessutom är den mycket smakrik trots de få ingredienserna. Tomaterna sköter sig själva i princip och får först rostas i ugnen så de blir sådär härligt karamelliserade i olivoljan, för att sen få puttra i stekpannan tillsammans med de övriga ingredienserna. Passar att tillaga vilken dag i veckan som helst och känns alltid lika lyxig.
Klart på: ca 40 min
Pasta med ugnsrostade tomater och burrata
4 port.
Ingredienser:
400 g pasta (jag hade färsk fettucine)
500 g små tomater (jag hade babyplommontomater)
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 msk honung
0,5 kruka basilika
2 förp. burrata
Salt
Peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela på tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Finhacka vitlök och lägg i formen. Strö salt och peppar och ringla olivolja över tomaterna. Blanda runt och baka i mitten av ugnen i ca 30 min.
- Koka pastan enligt förpackningens anvisningar (glöm inte att salta vattnet!).
- Hetta upp en stekpanna och häll i de ugnsrostade tomaterna. Rör i honung och lite pastavatten. Smaka ev. av med lite salt och peppar. Ta upp pastan direkt från kastrullen och blanda ner i tomatsåsen. Häll i lite mer pastavatten om det behövs. Strö över basilikablad och blanda runt.
- Servera med stora bitar burrata över pastan. Ringla olivolja och dra några varv med pepparkvarnen över hela rätten och njut!